Alternativ undervisning gav unge mod på uddannelse.  29 ledige unge fra Jobcenter Slagelse har gennemført et forløb, der har betydet, at hele 26 af dem nu har søgt ind på eller kommet i gang med en uddannelse – efter kun én måneds intensiv, og lidt alternativ, undervisning.

Nøgleordene er tryghed og tilpasning.

For mange unge er skoletiden fyldt med gode oplevelser, men for andre er det desværre en langt større kamp at klare en hverdag med undervisning. For ikke alle passer lige godt ind i uddannelsessystemet. Et projekt startet af Jobcenter Slagelse har i den grad hjulpet disse unge, ved at tilpasse undervisningen til deres individuelle behov.

– Der findes ikke en facitliste over mennesker. Alle har forskellige måder at lære på, og det forsøger vi at tage højde for i undervisningen. På den måde kan vi ruste de unge med de personlige og sociale kompetencer de har brug for, til at fortsætte i et normalt uddannelsesforløb, forklarer Lars Reedtz Kristensen, der er chef for skole og uddannelse i det private læringsfirma True North. De har stået for at udvikle forløbene, som er blevet kørt i samarbejde med medarbejdere fra Jobcenter Slagelse, VUC Vestsjælland, og UU.

De unge har selv bestemt, hvad de ville have undervisning i på hvilke tidspunkter. Det eneste krav har været, at de skulle nå alle undervisningsgange i fagene, inden de sluttede forløbet. Og så har der været lagt vægt på at skabe mere uformelle rammer, end man normalt møder på uddannelserne.

– Det har været et trygt og rart sted at komme, hvor man har turde være sig selv og være ærlig om, hvad man kan og ikke kan. Og det har været godt, at man blandt andet selv kunne styre, om man ville være sammen med andre eller lidt alene, siger Camilla Balken, som netop har afsluttet sidste hold og nu vil tage uddannelsen som SoSu-hjælper. For hende har pro-jektet gjort en verden til forskel.

– Jeg føler i høj grad, at jeg kan tage de ting, jeg har lært, med videre. Og så er det dejligt at have fundet ud af, hvad jeg vil, så jeg kan komme videre. Så behøver jeg heller ikke længere sidde derhjemme i sofaen og være kedelig, siger hun med et smil.

Medarbejderne fra Jobcenter Slagelse, UU og VUC Vestsjælland har under forløbet stået for mere og mere af undervisningen. På den måde har de nye kompetencer og arbejdsmetoder, som de fremover kan bruge i arbejdet med at få de unge fra offentlig forsørgelse og over i uddannelse.

Camilla Balken med rose, da hendes jobcenter kursus sluttede. Foto: Camilla Balken
juli 2017
Loungemiljø, i forbindelse med alternativ uddannelse på Slagelse Jobcenter. Foto: Camilla Balken.
Læsesofa på Slagelse Jobcenters kursus på én måned. Foto: Camilla Balken
Alternativ undervisning fremmer jobmulighed. Foto: Camilla Balken

 

 

 

 

 

 

Del på sociale medier