Vi er vilde med at cykle, og cykler gerne i vintermånederne også. Her er de bedste cykelråd til den kolde tid fra fagmand Bent Jørgensen.

I takt med de mørke måneder melder deres ankomst, skulle man tro, at slagelseanerne ville fravælge cyklen og ty til bilen eller bussen. Det er dog langtfra tilfældet, fortæller Bent Jørgensen, der er indehaver af Fri BikeShop på Bredegade i Slagelse.

– Slagelseanerne er begyndt at cykle mere og går mere op i sundhed end tidligere. Tidligere stoppede cykelsæsonen ofte med efterårets komme, men i dag køber kunderne cykler langt ind i efteråret. Interessen skyldes blandt andet, at man både kan købe elcykler og såkaldte hybridcykler, der er en blanding mellem mountainbikes og citybikes. En elcykel er rigtig god i modvind og gør det nemmere at klare cykelturen i blæsevejr, mens hybridcyklen er bygget til al slags vejr.

Gode råd til cyklisterne 

Foto: Anne Beth Witte

Når så mange vælger cyklen som transportmiddel, er det vigtigt, at cyklisten og cyklen er forberedt på de kommende måneder. Det danske vejr er som bekendt uforudsigeligt. Her er Bent Jørgensens bedste cykelråd:

For det første er det vigtigt, at cykeltøjet er i orden, hvis du skal afsted hver morgen på arbejde. I dag kan man få løstsiddende tøj, som passer ud over ens eget tøj og derfor er optimalt til hverdagscyklisten.

– Fordelen ved cykeltøj er, at det er optimeret til cykling i forhold til pasform, åndbarhed og synlighed. En god cykeljakke vil være en fornuftig investering, da den er regntæt og åndbar, og på den måde kommer du tør og mindre svedende frem til studiet eller arbejdspladsen, fortæller cykelfagmanden.

I efteråret bliver det mere vigtigt at vedligeholde cyklen, så man kan have den i mange år. Det er væsentligt at smøre de bevægelige dele og eventuelt få cyklen servicereret hos en fagmand. Sikkerhedsmæssigt er det især vigtigt at have fokus på cyklens bremser, der er udsatte i vintervejr med salt og fugt. Det kan være hensigtsmæssigt at frostsikre gear og bremser, inden frosten sætter ind.

Der er flere ting, man kan gøre for at få en sikker og komfortabel tur. Cyklisten skal sørge for et par gode cykellygter, så man overholder lovkravet om altid at have lys på cyklen fra solnedgang til solopgang. Lygterne skal kunne ses på 300 meters afstand, så derfor er det vigtigt, du har de rigtige. Det er også en god idé, at du udstyrer cyklen med en sadeltaske med lappegrej og pumpe. En god sadel, hvor man sidder komfortabelt, er desuden en tilrådelig investering for dem, der cykler dagligt.

Fri BikeShop på Bredegade i Slagelse forhandler børne-, hverdags-, el- og motionistcykler i alle prisklasser samt et bredt udvalg af tilbehør og cykeltøj. Værkstedet udfører alle typer reparationer, servicetjek og klargøring af cykler.