Lørdag den 2. februar 2019 klokken 13-17 er der fernisering på en skøn udstilling af de to kunstnere Kari Guddal og Peter Bjørn Olsen. Udstillingen bliver åbnet af ingen ringere end digteren, forfatteren, forlæggeren, kulturskribenten, kunstformidleren med meget mere, Asger Schnack, som er en god ven af begge kunstnere.

Kari Guddal og Peter Bjørn Olsen har et fælles udgangspunkt for deres kunst, idet de begge er uddannede vævere. Kari Guddal er værkstedsuddannet, mens Peter Bjørn Olsen lærte det på Danmarks Designskole, hvor han i årene 1980-84 fulgte Linjen for tekstilformgivning. De er jævnaldrende – født i henholdsvis 1952 og 1951, har færdedes i de samme kunstnerkredse og prioriterer begge den håndværksmæssige del af arbejdet meget højt.

Gobelin: Længst inde af Kari Guddal. Foto: Slagelse kunstforening.

Men derfra har de valgt to meget forskellige veje i deres kunstneriske udtryk.

Kari Guddal er blevet ved væven og garnet. Men hun har søgt helt ind til stoffets inderste kerne, udvælger sine garner med omhu og indfarver dem selv. Mestrer det store format og har den sindsro som skal til, når en stor gobelin er undervejs et år eller mere. Hun har udstillet over hele verden, Ny Carlsbergfordet har købt, og hun er repræsenteret på Designmuseum Danmark. Statens Kunstfond har tildelt hende en række arbejdslegater, og både i ind- og udland er hun tildelt priser og legater. Det er en stor ære for Slagelse Kunstforening at vise Kari Guddals unikke værker.

 

Skulptur af Peter Bjørn Olsen. Foto: Slagelse Kunstforening.

Peter Bjørn Olsen har forladt væven og er søgt ind i skulpturens verden, men der er tydelige henvisninger til hans udgangspunkt. Hans skulpturer tager ofte udgangspunkt i selve det materiale han arbejder i, hvor han undersøger materialets muligheder og begrænsninger. Til undersøgelsen hører en vis næsten rytmisk gentagelse af grundmotivet. Resultatet er forunderlige skulpturer, som kombinerer forskellige materialer og viser at materialerne rummer andre egenskaber end dem vi lige går og tænker på til daglig. Skulpturerne er abstrakte, ja, men de virker samtidig fortrolige og velkendte som naturen omkring os.

Som sædvanlig er Slagelse Kunstforening ved ferniseringen vært ved et lille lækkert traktement, og Christian Bang er med sit firma Vinitiv sponsor for den vin der bliver serveret. Udstillingen kan efter ferniseringen ses hver fredag-lørdag-søndag klokken 13-17 indtil søndag den 3. marts. Alle er velkomne, og der er gratis adgang i Det Røde Tårn bag Musikhuset, Sdr. Stationsvej 1, 4200 Slagelse.