I 1. halvår af 2019 venter der danskerne et folketingsvalg og et EU-valg. Slagelse Biblioteker og Borgerservice sætter derfor fokus på demokrati og magt, under overskriften ”Hvem har magten?”.

I mange årtier har vi i Danmark og de lande, vi sammenligner os med, nærmest betragtet demokratiet som en selvfølge. Men det skal man passe på med. I de seneste år er demokratiet globalt kommet gevaldigt under pres. Dette pres minder os om, at demokratiet, uanset alle fejl og mangler, er et privilegium, vi må værne om. Spørg bare det flertal af verdens befolkning, der er borgere i ufrie lande.

Sådan lyder det indledningsvist i programmet, der med en bred palette af foredrag varmer op til de kommende valg i 2019.

José Moreno (pressefoto).

Oplev bl.a. Journalist og forfatter Niels Krause-Kjær i foredraget ’politikerlede og medieskepsis’, og historiker og forfatter Asser Amdisen, der i foredraget ’Har demokratiet en fremtid’, giver danskernes demokratiforståelse en løftet pegefinger.

”Vi i ønsker med forårets tema at sætte vores demokratiforståelse til et grundigt helbredstjek. Derfor har vi sammensat et bredt program, der tager en pulsmåling på vores danske demokrati og politiske situation. Undervejs skuer vi også mod de politiske eskapader i Rusland og USA, som jo fylder vores nyhedsforsider næsten hver dag.” fortæller leder af biblioteker og borgerservice, Johan Otte.

Temaet ’Hvem har magten’ åbnes officielt i uge 8, den 26. februar 2019 med foredraget af DR’s korrespondent i Rusland – Matilde Kimer i Korsør Kulturhus, der fortæller om sit job som korrespondent og om russerne som folk i sit foredrag ’Rusland – mere end bare Putin’.

Professor og institutleder for Center for Amerikanske Studier Jørn Brøndal (pressefoto).

I samme uge besøger professor og institutleder for Center for Amerikanske Studier, Jørn Brøndal, biblioteket i Slagelse. Her er overskriften ’Trump og Kaos’ og giver publikum en forklaring på, hvad der skete under præsidentvalget i 2016, hvad der er hoved og hale i den omtalte ’russersag’ og i det hele taget, hvad er konsekvenserne ved ’The Donald’ ved roret i Det Ovale Værelse?

”Vi glæder os til at give vores mange borgere en ordentlig indsprøjtning med demokratisk oplysning og debat-vitaminer til hjernen.”, afslutter Johan Otte.

Programmet uddeles på alle biblioteker og borgerservice i Slagelse kommune. Du finder også programmet og bestiller billetter via Slagelsebib.dk.