John Jensen

“Dyreparker kan placeres overalt i verden, men ikke autentiske vikingeborge”, konstaterer historiker John Jensen, der som tilflytter har undret sig over at Slagelse Kommune var så mange år om at opdage Trelleborgs muligheder.

John har de sidste fem år været en aktiv stemme i den danske friskolebevægelse og skriver hver anden måned om dagligdagen på den lokale Trelleborg Friskole i områdets meget aktive sogneblad.

Dit Slagelse har interviewet friskolemanden om hans ønsker til 2015, der udover en række lokale udfordringer byder på et folketingsvalg.

Hvad kunne du ønske dig af 2015? 

At folketingspolitikerne snart får øjnene op for, at Danmark er meget mere end bare København. Historien viser tydeligt, at magtens centrum ikke kan udvikle sig uden en veludviklet forståelse for samt en levende interesse i resten af nationens problemer.

At de landsdækkende tv-medier indser, at deres evige fokusering på konflikter og personfnidder frastøder rigtigt mange mennesker. Der er efter min mening mere tale om infotainment, underholdning som foregiver at være nyhedsrelevant.

Vi skal som land holde med at tale og i stedet begynde at handle. Tag f.eks. afbureaukratiseringen. Her er skrevet tykke betænkninger, men meget lidt er sket – borgernært. Politikere og embedsværk skal igen til at tjene nationen, og ikke bruge deres tid på at kontrollere hinanden, skrive rapporter og vogte over borgerne.

Havde du et nytårsforsæt, som du stadig holder?

Det har jeg ikke haft i mange år. Jeg sætter i stedet en januar-målsætning for mig selv. I år er det i højere grad at sige min mening, indtil andre i givet fald overbeviser mig om noget andet.

Hvad bliver Slagelses største udfordring i år?

Dem er der mange af. Nogle vil måske mene, at det er risikoen for, at vi rykker ud af Superligaen. Selvom jeg anerkender, at det er vigtigt for kommunen, da vi er den eneste sjællandske kommune med et hold i den bedste række, så er det et underordnet problem. Den største problem, som jeg ser det, er at få de tre store byer og landsbyområder i kommunen til at fungere som en samlet enhed, uden at der bliver skabt en central bureaukratisk spændetrøje. Det kan efter mening stadig gå begge veje.

Turister på Trelleborg
Turister på Trelleborg

Hvad kan Slagelse gøre bedre for at tiltrække turister/tilflyttere i 2015?

Skyd brystet frem og hæv hovedet. Vi har rigtigt meget at være stolte af, det skal vi også turde vise og stå ved. Storebælt, strandene og skovene. Købstæderne, butikkerne og spisestederne. Uddannelsesmulighederne og hurtig transport til Odense og København. Det er tæt på uforståeligt for mig som tilflytter, at der skulle gå så mange år, før end man fra kommunalt hold fik øjnene op for Trelleborgs muligheder. Dyreparker kan placeres overalt i verden, men ikke autentiske vikingeborge.

Hvad vil du gerne opleve i Slagelse i år?

I det nære, at alle hundeluftere rydder op efter deres kæledyr. Det handler om ansvarlighed overfor fællesskabet.

At vi får et folketingsvalg, hvor vælgerne bliver taget seriøst, at kandidaterne diskuterer politik, og anerkender hinandens uenigheder, men holder sig til sagerne. At vi får valgt lokale vestsjællandske kandidater, der ærligt og redeligt vil varetage områdets og landets interesser.