Dorte Gerlach har en velkendt stemme i det danske musiklandskab samt i det udenlandske. I efterhånden 10 år har hun været den ene halvdel af duoen ‘Hush’, der har høstet både dansk og international hæder. Nu er hun efter 10 år med succes, guldpladestatus og et velkendt renommé gået solo. På sin egen hjemmeside indleder hun solokarrieren med spørgsmålet: “Er det mod eller dumdristighed?(…) Er det en nødvendighed?”.c6280215dca0_141451019708_nyhedstor2

En nødvendighed
Selv svarer Dorthe Gerlach, at det var en absolut nødvendighed, hvis hun skulle se sig selv som musiker eller kunstner om et par år. En krise lå i kulissen og bragede, så for at finde et ståsted midt i den aktuelle situation begyndte Dorthe Gerlach at skrive sange om sig selv og sin situation. Så begyndte en lang række begivenheder fra glemslen at dukke op, og pludselig lå der en masse vedkommende og personlige numre lige for fødderne af Dorthe Gerlach – og denne gang på dansk.

Hvorfor hun nu skrev på dansk, når tiden i ‘Hush’ var præget af engelsk-sprogede tekster begrunder hun med, at skulle det være personligt og vedkommende for hende selv, måtte det naturligvis foregå på hendes modersmål.

En stor del af processen for Dorthe Gerlach var dog at erkende, at hendes liv var spændende nok at skrive og synge om. En af de ting, som kunstnere og musikere generelt kæmper med, er den forfængelighed, der omgiver ens eget liv; for Dorthe Gerlach var det et kæmpe spring at begynde at dele ud af sit liv, fordi hun først ikke fandt det særligt interessant. Det skal undertegnede dog lige love for ikke er tilfældet, da det nye album ‘Natlys’ er stopfyldt med interessante og vellydende sange fra en dansk sangerinde, der endnu ikke har nået toppen af sin karriere.

Et skilsmissealbum
En af kriserne, som der kæmpes med igennem pladen er en truende skilsmisse; mange albums er gennem tiderne blevet til på det triste grundlag, men i modsætning til mange andre plader af samme kaliber, lykkedes det Dorte Gerlach at holde skilsmissen på afstand og puste nyt liv i parforholdet – dog rummer den nye plade en masse melankolske sange. Som Dorthe Gerlach selv siger det, så er det “en mørk popplade med masser af rumklang”.

Det er et album om at famle i mørket, og famler man længe nok og vedholdende nok, skal lyset nok dukke op på et tidspunkt. Den første sang på albummet, “Kan ikke falde til ro”, handler om, at jagte rav om natten – og i overført betydning måske netop henviser til mørket og kulden, som man kæmper sig igennem for til sidst at finde forløsning. Men det handler også om at finde sig selv – det er i det hele taget et dybt album med et klart personligt præg, der dog evner at komme helt tæt på hin enkelte, der måtte tage sig tid til at gennemlytte albummet.

Mere Dorthe Gerlach – mindre Hush
Albummet er skrevet og produceret sammen med Hush-makkeren Michael Hartmann. Selv har Dorthe Gerlach skrevet alle tekster, hvorimod Michael Hartmann har stået for musikken. Om det er kommet til at lyde som Hush, vil jeg lade den enkelte lytter vurdere. Men det er mere Dorthe Gerlach end noget af det andet, som hun har lavet – og faktisk er også mere Michael Hartmann end nogensinde før, men mindre ‘Hush’.

Det bliver uden tvivl spændende at følge Dorthe Gerlachs solokarriere, der er startet meget lovende. Det er muligt at opleve hende live i Slagelse på Badeanstalten den 18. april, hvor hun spiller sit nye album ‘Natlys’ og giver os indsigt i sit liv.

Du kan læse mere om koncerten på Slagelse Musikhus’ hjemmeside, hvor det også er muligt at købe billetter.

/Theis Schønning