IMG_7300
Morgensang i Forlev Friskoles gymnastiksal

Byrådsflertallet i Slagelse Byråd besluttede mandag den 23. marts endegyldigt at udstede den ansøgte garantisum på 2.5 mio. kroner til Forlev Friskoles planlagte byggeprojekt. Det er således tydeligt, at der blæser nye vinde i kommunen, og at der – i hvert fald på kommunalt plan – er forskel på den førte politik.

Enhedslisten lodret imod
Det var fast praksis, da borgmesteren hed Lis Tribler (S), at denne type ansøgninger blev standset med et administrativt udstedt afslag. Derfor blev der naturligvis udtrykt modstand mod garantien fra venstre side af byrådet, og Socialdemokraterne og Enhedslisten stemte imod dagsordenpunktet. Enhedslistens byrådsmedlem Jørn Melchior Nielsen var endog meget afvisende i sit indlæg, hvor han tilkendegjorde, at ”hvis nogle vil lave en skole på et religiøst grundlag, så må de selv betale for det.”

Forlev Friskole er mange ting, men ligefrem at stemple den som religiøs, det er nok at stramme skruen, langt mere end godt er. Som skoleleder Niels Christian Buch siger, ”Ja, vi beder fadervor ved den daglige morgensang, men vi er absolut ikke forkyndende. Og der stilles overhovedet ingen krav om tro til hverken ansatte, forældre eller elever. Intet kunne ligge os fjernere.”

Måske kan man tale om, at Enhedslisten nærmest har en religiøs modstand mod det frie initiativ? Slagelses borgmester Sten Knuth (V) opsummerede i hvert fald flertallets holdning, da han på byrådsmødet sagde: ”Vi har her at gøre med en garanti, som stiller vores kommune rigtigt fint i forhold til bosætning og til skoler i hele vores område.”

IMG_7314
Skolens formand, næstformand og skoleleder viser byggegrunden frem

Bosætning i hele kommunen
Formanden for skolens bestyrelse Carsten Johansen sagde: ”Vi var meget tilfredse med denne politiske udmelding, da det er vigtigt for vores lokalsamfund og for andre tilsvarende i kommunen, at man politisk støtter op om det brede samarbejde med alle aktive borgere, og gør hvad man kan for at støtte og fastholde bosætningen i hele kommunen.” I samme forbindelse var man fra friskolens ledelse rigtig glade for, at den lokale folkeskole også var i en god gænge, da to gode og forskellige skoler er med til at skabe positiv energi til gavn og glæde for Vemmelev-området.

Selve projektet projekteres til at koste omkring 6 mio. kroner, og det indbefatter en ny helt ny bygning til indskoling og SFO, samt en renovering af den nuværende SFO. Sådan så Forlev Fribørnehave kan overtage denne bygning. Den gamle børnehavebygning skal efterfølgende rives ned. Konkret forventer man, at kunne opnormere børnehaven fra de nuværende 20 børn til ca. 35 børn.

Som Carsten Johansen sagde: ”Skolen er kun til låns. På et eller andet tidspunkt skal vi jo overdrage ansvaret til nogle nye forældre, og så vil vi gerne kunne overdrage noget, som vi selv er tilfredse med.”

Og forudsætningerne for det, de er alt andet lige nu på plads.

/joj