Morten Dahlin
Morten Dahlin

For ganske nyligt skrev Altinget.dk i en valgprognose over storkreds Sjælland, at Venstres Morten Dahlin står med den ene fod i Folketinget. Ifølge Altingets prognose står Venstre til 6 mandater i storkreds Sjælland, og selvom der naturligvis vil være rift om mandaterne, skulle Morten Dahlin efter sigende stå ganske fordelagtigt ift. det sjette mandat. Om det er tilfældet, vil kun tiden vise. Selv siger han, at det altid er dejligt med et rygstød, men at hver eneste personlige stemme gør en forskel.

En vestsjællandsk kommunes udfordringer
Og selvom prognoserne ser ganske gunstige ud for Venstre-manden, er det jo endnu blot prognoser, og Morten Dahlin kan næppe sætte sig og slappe af endnu. Ligesom han heller ikke har kunnet, siden han blev valgt som Venstres folketingskandidat i Slagelse-kredsen i 2012 efter en afstemning, hvor han hentede langt over halvdelen af de delegeredes stemmer mod bl.a. den tidligere Venstre-politiker Troels Christensen. Som andre lokale kandidater har tilkendegivet til Dit Slagelse, er det en stor opgave at kende sit bagland og det område, som man repræsenterer:

”Jeg har jo været opstillet i Slagelse siden 2012, og har siden da besøgt kommunen flere gange om ugen. I visse perioder har jeg haft min daglige gang der. Jeg er begyndt at lære mennesker at kende – både i det frivillige foreningsliv, erhvervslivet og i nogle af de offentlige institutioner. Jeg må sige, at det er en utroligt spændende oplevelse at lære folk at kende i Slagelse Kommune. Det har jo samtidigt givet mig et indblik i nogle af de udfordringer, man står overfor som en vestsjællandsk kommune”, siger Morten Dahlin til Dit Slagelse, og tilkendegiver samtidigt, at han var en aktiv del af kommunalvalgkampen, hvor Sten Knuth blev valgt som borgmester.

”Danmark er jo på mange måder ved at knække over i to; man har hovedstadsområdet og det østlige Jylland omkring Aarhus på den ene side, som spurter derudaf, mens resten af Danmark halter en smule efter. Det er jo også en af de udfordringer, man har i Slagelse Kommune. Siden 2000 har vi mistet 40 % af alle industriarbejdspladser, og det er altså rigtig mange mennesker, der tidligere havde et godt, solidt job, men som ikke har det mere”, siger Morten Dahlin.

Gode rammevilkår for Slagelse kommune
I Morten Dahlins øjne er det af afgørende betydning, at man har en borgmester, der evner at vende en sådan udvikling, som Slagelse de seneste år har gået igennem. Her tæller bl.a. massefyringer, lukninger af virksomheder o. a. begivenheder i en kommune, der nu har en beskæftigelsesfrekvens under 50:

”Der er jo ingen tvivl om, at det Sten Knuth har gjort i borgmesterstolen allerede er et stort skridt. Man har sat erhvervspolitik på dagsordenen, man har fået en borgmester, som er synlig, man har lavet et erhvervscenter og generelt fået sat skub i mange processer omkring erhvervslivet. Det er jo det første skridt”, roser Morten Dahlin sin partifælle, men erkender også, at vilkårene for erhvervslivet ikke er gunstige nok:

”Vi kan gøre en række ting nationalt også, og jeg mener der er 3 helt konkrete ting, der kan være med til at rykke væksten i Danmark og i Slagelse Kommune. Det første er, at vi skal have skabt nogle bedre rammevilkår for industrivirksomhederne. Det kræver, at man sænker skatter og afgifter, som bare konsekvent er højere for danske virksomheder end for lande rundt omkring os. Vi må jo bare konstatere, at når det er dyrere at producere i Danmark, end det er i Tyskland eller Sverige, så lægger virksomhederne sig jo i Sverige eller Tyskland”, siger Morten Dahlin, og proklamerer samtidigt, at man må fjerne noget af bureaukratiet og ’de danske særregler’ for eksempelvis fødevareproduktionen, der iflg. Morten Dahlin er en vigtig brik i den slagelseanske økonomi med 4.000 arbejdspladser direkte eller indirekte afhængige af fødevareproduktionen:

”Hvorfor i alverden skal en dansk økologisk kylling have 1,5 gange mere plads end en hollandsk økologisk kylling? Vi er nødt til at gennemgå hele vores erhvervslovgivning og fjerne de danske særregler, der ikke giver mening, så det bliver muligt at konkurrere med lande som eksempelvis Tyskland og Sverige”, siger han afslutningsvist om sin første vision som folketingspolitiker.

Slagelse som naturligt centrum
Som det andet punkt på Morten Dahlins ønskeliste står infrastrukturen højt. Og det er ikke ligegyldigt hvilken slags infrastruktur, der er tale om. Han mener, at debatten har været præget af København og Jylland, der begge har høstet kæmpemæssige infrastrukturelle investeringer:

”Nu er det altså Sjællands tur. Jeg tænker her særligt på rute 22, der går fra Rønnede, Næstved over Slagelse til Kalundborg, som skal udbygges til en motorvej. Alene i transport- og logistiskbranchen vil det give 1500 jobs langs ruten. Jeg sidder selv i komiteen for den sjællandske tværmotorvej, så jeg går meget op i, at vi får lavet denne infrastrukturinvestering på Sjælland – det vil også gøre Slagelse til et naturligt centrum for vækst og arbejdspladser”, siger Morten Dahlin, og understreger, at denne investering vil være fuldstændig afgørende for Slagelse Kommune; ligesom en fjernelse af broafgiften på Storebæltsbroen vil være det:

”Når man øger mobiliteten, så øger man produktiviteten, og det skaber i sidste ende en masse arbejdspladser”, siger han, og ligger dermed fuldstændigt på linje med både borgmester Sten Knuth og partiformand, Lars Løkke Rasmussen, der begge har det erklærede mål at afskaffe broafgiften, for dermed at binde det fynske og det sjællandske arbejdsmarked tættere sammen.

Fra Vestsjælland til ’Vækstsjælland’
Det sidste punkt på Morten Dahlins ønskeliste, såfremt han skulle blive valgt til folketinget, er at flytte nogle statslige arbejdspladser til provinsen, fordi de i hans optik i sidste ende også vil være med til at skabe nogle private arbejdspladser:

”Provinsen bliver konstant underprioriteret. Hvorfor skal naturstyrelsen ligger på Haraldsgade i Københavns nordvestkvarter? Det er det sted i Danmark med allermindst natur. Nu kan vi se, at skattecentret er lukket i Korsør. DR flytter arbejdspladser fra Næstved; provinsen bliver konsekvent underprioriteret”, fortæller Morten Dahlin og fremdrager et eksempel fra sit partis tidligere regeringsperiode, der flyttede et skattecenter til Ringkøbing fra København:

”Det er nu det mest effektive skattecenter i SKAT’s historie”, fortæller han begejstret om muligheden for den gevinst det kan være at flytte arbejdspladser til provinsen, ligesom man har gjort det i eksempelvis England:

”I England har man rykket hver femte statslige arbejdsplads ud fra London; de kan sagtens finde kvalificeret arbejdskraft. De har faktisk også sparet penge ved det. Hvorfor betale en dyr husleje for eksempelvis at ligge på Bredgade i København K, når man sådan set kan få dobbelt så meget plads til en dobbelt så billig pris i Slagelse”, spørger han retorisk. Morten Dahlin ligger helt på niveau med eksempelvis Rune Kristensen fra Konservative, hvad angår udflytningen af statslige arbejdspladser, hvor de begge har som ambition at udflytte minimum 10.000.

”Jeg plejer at sige, at vi skal have lavet Vestsjælland om til ’Vækstsjælland’”, siger han smilende, men anerkender dog, at det til tider kan være en hård kamp:

Bevar flådestsationen
”En helt aktuel situation for Slagelse Kommune er jo bevarelsen af flådestationen i Korsør, der er særdeles lukningstruet. Vi har det fremtrædende socialdemokratiske folketingsmedlem, Bjarne Laustsen, som sidder i folketingets forsvarsudvalg, der åbent har meldt ud, at målsætningen er at rykke hele molevitten til Frederikshavn”, siger Morten Dahlin i et toneleje, der tydeliggør, at han absolut ikke deler den opfattelse – og forsikrer om, at man i Venstre ikke kan se et nyt forsvarsforlig uden to flådestationer.

”Desuden tror jeg heller ikke, at det er tid til at tage penge ud af forsvaret, men tværtimod investere i stedet. Putin kommer til at spille en rolle, det gør han jo allerede. Jeg deler Anders Fogh Rasmussens analyse om, at Putin vil forsøge at splitte NATO-landene; det har han jo allerede forsøgt. Derfor er det også vigtigt, at vi har et militært knudepunkt nær Østersøen og København”.

Og meget af Morten Dahlins politik synes at vende tilbage til den dagsorden, der handler om at skabe arbejdspladser på lokalt niveau, hvadenten det er igennem statslige udflytninger eller andet, så vil decentraliseringen bidrage til væksten i Danmark:

”Jeg betragter mig selv som en anti-centraliseringspolitiker. Jeg synes sådan set, at vi skal have så meget ansvar som overhovedet muligt ud til kommunerne. Jeg mener, at kommunerne eksempelvis skal have vide beføjelser til at dispensere for nogle af elementerne i planloven, sådan at de selv kan bestemme over deres udvikling. De skal generelt have mere ansvar, det være sig alt fra storcentre til kystzoner”, siger Morten Dahlin og bringer endnu engang Sten Knuth og hans måder at håndtere tingene på som en inspiration:

”I Slagelse Kommune har man lavet borgerdrevne budgetter, og man har givet Korsør muligheden for selv at lave noget byudvikling. Hvad Sten Knuth har gjort i Slagelse, det skal vi også på Christiansborg”, siger han.

Den nationale dagsorden
Som folketingspolitiker vil man naturligvis altid kæmpe for det bagland, man er blevet valgt af. Det betyder dog ikke, at man ikke også vil kæmpe for resten af landet; og da Dit Slagelse spørger den velforberedte Venstre-politiker, så har han naturligvis også en national dagsorden for, hvordan vi gør Danmark til et bedre sted:

”Vi er nødt til at ændre på vores retspolitik. Vi ser alt for tit, at de kriminelle har overtaget dagsordenen på gaden – det har vi jo også set i Slagelse Kommune. Man skal sænke den kriminelle lavalder, så de kriminelle bander ikke bruger deres småbrødre til at begå kriminalitet”, siger han, og bebuder en stramning ift. indbrudskriminalitet, eftersom Danmark kun er overgået af Grækenland i indbrudsstatistikkerne rundt i Europa.

”Denne her regering har jo besluttet, at der skal opkræves 600 millioner mere i fartbøder i 2015, så nu ser vi dygtige, erfarne politifolk, der bliver sat i en fotovogn i stedet for at være ude på gaden for at fange banditter. Vi skal altså have nogle flere politifolk på gaden – på den måde tror jeg, at vi kan skabe mere tryghed”.

Og retspolitikken skal også ændres mht. de kriminelle indvandrere og parallelsamfund, der er opstået som følge af regerings lempelser på udlændingeområdet:

”Det ser vi konsekvenserne af i Slagelse Kommune. Vi skal gøre op med de parallelsamfund, der fungerer fuldstændigt i modsætning til resten af det danske samfund. Det skal vi gøre ved at have en hårdere kurs overfor kriminelle indvandrere. Vi skal stille flere krav til integrationsprocessen og gøre op med offermentaliteten”, siger han om udlændingespørgsmålet, der utvivlsomt bliver et afgørende tema i den danske valgkamp.

Kontanthjælpsloft
Også kontanthjælpsdebatten fylder meget i Morten Dahlins politiske projekt, ligesom den øjensynligt gør for Venstre, der for noget tid siden iværksatte en landsdækkende kampagne om netop ydelserne i kontanthjælpen, der i det liberale partis øjne er alt for høj. Det er en holdning, som Morten Dahlin deler til fulde:

”17.700 danskere betaler i dag penge for at gå på arbejde. Det er forkert – det skal vi lave om. Derfor skal vi sætte et loft over hvor mange ydelser, man kan modtage i kontanthjælp. Samtidig med det skal vi sænke personskatterne, sådan at det altid kan betale sig at arbejde”, bebuder Morten Dahlin. En sænkelse af skatten og fjernelse af bureaukrati og afgifter vil i sig selv skabe en masse jobs – og netop skabelsen af jobs bliver det afgørende tema for Morten Dahlin i den valgkamp, der allerede er begyndt.

Fakta
Morten Dahlin er 25 år gammel. Han sidder i Greve Byråd, hvilket han har gjort siden 2009. Han er folketingskandidat i Slagelse-kredsen for Venstre. Han har tidligere været formand i Venstres Ungdom. Morten Dahlin er uddannet HA i kommunikation fra CBS.

/Theis Schønning