Flakkebjerg Efterskole inviterede i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke d. 8/4-2015 til vælgermøde om skattely. Mellemfolkeligt Samvirke havde allieret sig med sine søsterorganisationer i hhv. Zambia og Malawi, hvor Solomon, Memory og Joyce kom og fortalte om deres måder at anskue tingene på.

foto 1dddddSolomon lagde ud med en historie om, hvordan landets ressourcer blev udnyttet af udefrakommende virksomheder, der ikke betaler skat; hvordan skolerne ikke kan få penge til materialer og sygehusvæsenet lige så, fordi virksomhederne i landet ikke betaler skat til deres produktionsland.

Memory og Joyce kunne berette om lignende historier, hvor særligt de kinesiske mineselskaber var i fokus. Historier om, hvordan mineselskaberne fra Kina opkøbte miner og førte profitten ud af landet. Afrikanerne anerkendte dog, at en del også skulle gøres fra regeringens side, som ikke havde blik for den slags.

Dansk politik mod skattely

Udover de tre afrikanske forkæmpere havde Mellemfolkeligt Samvirke inviteret de tre lokale folketingskandidater fra Storkreds Sjælland, Mette Gjerskov (A), Troels Brandt (B) og Christian Juhl (Ø). De var naturligvis helt på linje med forsamlingens opfattelse; nemlig at skattely er en dårlig ting, og det skal stoppes. Metoderne var de også relativt enige om:

“Det handler i høj grad om dialog og demokrati. Det er jo svært at være uenig om, at skattely er en dårlig ting. For at komme dette til livs, og det gør vi nemmest ved at have en form for gennemsigtighed, så må vi have en dialog. Som internationalt samfund må vi tænke i fælles strukturer”, sagde Troels Brandt til spørgsmålet om, hvordan vi stopper at virksomheder flytter deres penge i skattely.

foto 3dddddMette Gjerskov var som regeringspartner med den radikale Troels Brandt helt på linje med gennemsigtigheden, og sagde også, at Danmark har en forpligtigelse til at hjælpe regeringer i eksempelvis Zambia og Malawi med at opbygge et solidt skattesystem, der ikke kan snydes.

Christian Juhls tilgang til emnet var på samme måde møntet mod den internationale åbenhed, som man gerne igennem FN eller OECD vil gennemføre.
“Vi gider i Enhedslisten som princip ikke handle med folk, der ikke betaler skat. Multinationale selskaber kan bare lettere snyde i skat, og derfor har vi også lavet en kampagne, hvor man kan se, hvad de forskellige selskaber bidrager med til det danske samfund”, sagde Christian Juhl med henvisning til Enhedslistens kampagne, Multinasserne.dk.

Enighed over hele linjen

Stemningen den lune forårsaften i Flakkebjerg var helt i top, og kandidaterne fik da også mulighed for at stikke lidt til deres medkandidater, særligt var Christian Juhl i hopla; hele skattelysdiskussionen går i Enhedslistens optik en kende trægt:

“Danmark skal være et foregangsland. Som de første skal vi introducere den fulde åbenhed. Man skal kunne have overblik over fonde, datterselskaber, søsterselskaber og så videre”, sagde han til spørgsmålet om, hvordan vi sikrer os bedst muligt mod skattely. Både Mette Gjerskov og Troels Brandt advarede dog mod, at man i hele diskussionen blev for rigide.

foto 4dddd

/Theis Schønning