Byportalerne.dk havde onsdag d. 6. maj inviteret til debatmøde i Ringsted Kongrescenter, hvor politikere fra hele det politiske spektrum var repræsenteret; Christian Juhl (Ø), Meta Fuglsang (F), Kaare Dybvad (A), Brian Mikkelsen (C), Rasmus Helveg Petersen (B), Jacob Jensen (V), Villum Christensen (I) og Karin Nødgaard (O). Til at styre festlighederne var kultur- og litteraturforsker ved SDU, blogger, forfatter, radiovært og meget andet, Kasper Støvring hentet ind som moderator for den debat, der ikke umiddelbart syntes at skulle opildne til store uenigheder; dette skulle dog hurtigt vise sig ikke at holde stik.

SONY DSC
Kasper Støvring introducerer debatten.

Kasper Støvring introducerede debatten på fornem vis bl.a. ved inddragelse af det nye program “På røven i Nakskov”, hvor han kritiserede den indsnævrede forståelse af provinsen, som nogle programdirektører i hovedstaden praktiserer. Hele tiden snakker vi om ‘nede på Lolland’, som det blev italesat af den litterære moderator, der bragte Dantes Inferno i spil som analogi til Lolland – et helvede af infernalske kredse, som han tragikomisk berettede det. Dernæst introducerede Støvring de temaer, der skulle berøres i løbet af aftenen, hvilket politikerne i første runde fik lov hver især at besvare.

Uenigheder over midten

Den første introduktionsrunde bragte os over forskellige emner såsom udflytning af offentlige arbejdspladser, reduktion af energiafgifter, afskaffelse af sommerhusreglen og placering af uddannelsespladser.

På venstrefløjen, der i dagens anledning havde sat sig yderst til højre, var man særdeles enige om, at en eller anden form for statslig regulering var nødvendig, hvis landet skal hænge sammen på tværs af storbyer og provinser. Enhedslistens Christian Juhl talte om en kamp mellem markedet og fællesskaberne, hvor han – med opbakning fra Meta Fuglsang – foreslog, at man fra statens side begrænsede visse selskabers mulighed for yderligere centralisering, for som Christian Juhl sagde: “Centralisering er noget, som fanden har skabt”.

SONY DSC
Meta Fuglsang i debat.

Generelt var Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Socialdemokraterne enige om, at en del af problemerne skulle findes i det reformer, man har vedtaget; her tæller en kommunalreform, domstolsreform og andet, der har været med til at centralisere store dele af den offentlige styrelse til de større byer; en lignende centralisering er ifølge Kaare Dybvad ikke set siden enevælden.

På højrefløjen ønskede man ikke statslig regulering, men derimod at gøre det mere attraktivt at bosætte sig i provinsen. Både Brian Mikkelsen (C) og Jacob Jensen (V) kunne fortælle, at de gik ind for håndværkerfradrag, afskaffelse af planlove samt nedsættelse af miljøafgifter, der pludselig bragte en ny dimension ind i hele udkantsdebatten; klimapolitik. Det blev dog aldrig rigtigt interessant med klimadebatten, der mest blev til polemisering til trods for klimaminister Rasmus Helveg Petersens tilstedeværelse.

Kan vi stoppe urbanisering?

Rasmus Helveg Petersens tilstedeværelse gik dog absolut ikke ubemærket hen, da han som den første i panelet afviste debatten om udkanten; for det første fordi det er naturligt, at folk flytter mod byerne – et standpunkt han i øvrigt delte med Liberal Alliances Villum Christensen, der mente at projektet med at stoppe urbanisering var ligesom at stille sig ud foran et lyntog. Rasmus Helveg Petersen afviste ideen om, at man bare kan udflytte statslige arbejdspladser og tro, at der derigennem kan skabes en voksende provins; som eksempel brugte han ingeniørregimentet, der er flyttet til Skive, men hvor de nu kæmper med at få kvalificeret arbejdskraft.

SONY DSC
Et fyldt panel i Ringsted Kongrescenter.

I det hele taget mente en del af panelet, at det ikke burde handle om, hvordan vi skaber en provins ved politiske designer-løsninger, som Villum Christensen kaldte det. Der var generel enighed om måden at omtale provinsen på skulle ændres; bl.a. eksemplificeret af Venstres Jacob Jensen, der kunne fremdrage en sjov anekdote om en Politiken-artikel med overskriften “Skæv og liderlig i Ugerløse”, og som i sagens natur handlede om narkotika og prostitution i Ugerløse. En by, der ligger 5 minutters kørsel fra Jacob Jensens eget hjem, og som han kunne berette er meget stille og rolig.

Det blev i det hele taget en sjov debat på mange måder, der også rummede intelligente iagttagelser fra det debatlystne publikum, hvor en deltager påpegede at italesættelsen af denne udkantsproblematik i sig selv var et problem – for dermed anerkender vi jo faktisk, at provinsen pr. definition er mindre værd.

Du kan se hele debatmødet på Byportalerne.dk, hvor det bliver lagt op som video hurtigst muligt.

/Theis Schønning