SONY DSC
Panelet er ikke delt op i de traditionelle blokke.

Forårssolen varmede denne aften i Gerlev, hvor idrætshøjskolen havde inviteret folketingskandidaterne fra de forskellige partier på besøg til en snak om stort og småt; Dit Slagelse kan dog allerede afsløre, at et af de mest brandvarme emner denne aften skulle vise sig at blive udkantsmyten.

På plads til aftenens debat var Rune Kristensen (C), Tom Block (A), Meta Fuglsang (F), Morten Dahlin (V), Villum Christensen (I), Troels Brandt (B), Karin Nødgaard (O) og Anker Scherning (Ø). Aftenens moderator var en af højskolens lærere, Martin Lykkegaard, der informerede panelet om, at såfremt de ikke holdt tiden på 2 minutter til deres oplæg, så var han ekspert i bl.a. judo, så man gjorde klogt i at holde tiden.

SONY DSC
Tom Block leverer sin salgstale.

På vanlig vis fik politikerne til start ordet, hvor de hver især fik 2 minutter til deres politiske oplæg; og måske mestendels hvorfor, det lige netop er dem, man burde sætte sit kryds ved. Aftenens panel bød ikke på de store overraskelser – alle var optaget af manglen på arbejdspladser; særligt i Slagelse kommune, hvilket Tom Block fra Socialdemokraterne adresserede:

“Jeg vil gerne snakke om de lokale mærkesager, for det er dem, jeg går til valg på. Rute 22 bør laves om til en motorvej, det ville betyde alverden for Slagelse kommune; for det første vil det give virksomhederne omkring ruten en meromsætning på 3,3 mia. og derudover vil det skabe 1500 jobs. Vi skal kobles på Europa, og det bliver vi med rute 22, når nu den nye femern-forbindelse er klar”, sagde den lokale Tom Block om rute 22, der er den vej, der går mellem Næstved/Rønnede, Slagelse og Kalundborg. Dette var der enighed henover midten, hvor også Morten Dahlin stemte i – og med sit kendte slogan “Vi skal have lavet Vestsjælland om til vækstsjælland” proklamerede, at han var klar til at arbejde for rute 22 og en nedsættelse af taksterne på Storebælt. Og som Radikales Troels Brandt sagde, så er det netop det lokale engagement, der er afgørende for politikken;
“Vi – landdistrikterne og provinsen – bliver ofre i det øjeblik, at vi bare lader stå til og kigge. Vi skal selv tage fat og gøre noget”.

SONY DSC
Rune Kristensen taler om lavere skat og en slankere stat.

Efterhånden som politikerne fik afrundet deres oplæg og moderatoren lagde op til at gå videre, blev en finger stukket i vejret fra panelets yderste højrefløj i dagens anledning; det var Rune Kristensen, der var blevet overset i den indledende runde:
“Jojo, vi er her endnu, men det er ganske som det plejer; vi bliver en smule overset”, sagde en grinende Rune Kristensen indforstået til publikummet, og startede sin introduktion med at sige, at han gerne ville spare og skære:

“Det plejer at være dyrt, når de røde åbner munden. Jeg vil gerne være ærlig: Jeg vil gerne skære ned. Mange har fortalt mig, at det er der ikke stemmer i at sige, men det er jeg ligeglad med, for jeg mener, at vi bør skære i velfærden til de mange, og istedet målrette den til de få”, sagde den konservative folketingskandidat, der hentede opbakning fra både Liberal Alliances Villum Christensen og DF’s Karin Nødgaard, der alle gerne så en slankere – og en mere målrettet – offentlig sektor.

SONY DSC
Morten Dahlin, Villum Christensen, Troels Brandt, Karin Nødgaard og Anker Scherning.

Efter den indledende runde åbnede man op for salen, da dette var et traditionelt vælgermøde, og det første man fra salen ville have svar på, var noget så uventet som fædres ret til juridisk abort; her var der rørende enighed om, at var man mand nok til at sætte et barn i verden, så var man også mand nok til at tage det ansvar, der fulgte med.

Trods den unikke start på debatten, kørte moderatoren nu mødet over i en retning af udkant- og provinsproblemer, hvor politikerne havde linet skytset op til den debat, der synes at være blevet mantraet i diverse debatter Sjælland over, hvilket vi kan takke Kaare Dybvad for med hans bog ‘Udkantsmyten’. Der var dog intet nyt under solen, hvad angår argumenterne.

Her kan du se en videooptagelse af Byportalerne.dks møde om udkantsmyten.

 

/Theis Schønning