1406Faktisk handler historien om Morten egentligt om en romersk soldat ved navnet Martin. Martin blev indlemmet i den romerske hær som femtenårig, hvor han hurtigt blev kendt som en nærmest mytisk skikkelse, der var gode ved de fattige, kunne helbrede syge og opvække døde.

I en alder af 20 valget han at lægge det fysiske sværd og sværge til ordets sværd, kristendommen, istedet for, hvor han af befolkningen opnåede en sådan popularitet, at befolkningen ville vælge ham til biskop. Af ydmyghed – og sikkert andre faktorer – valgte Martin at takke nej, hvilket befolkningen ikke ville acceptere. Dette medførte, at Martin måtte gemme sig blandt en flok gæs – men til sin store fortrydelse skræppede gæssene op og Martin blev opdaget og kunne dermed ikke undgå bispedømmet.

Af hævngerrighed til de sladrende gæs indførte Martin, at man hver eneste år skulle spise gæs på den dag, hvor Martin blev biskop.

Og sidenhen har det danske land spist gæs – eller and, som det efterhånden er blevet til d. 10. november. Og forskellige steder i Slagelse kommune kan man komme til at spise and, hvis man har lyst til det. På Dit Slagelse har vi samlet en oversigt:

Skipperkroen
Skipperkroen, Mullerup Havn
Mullerup Strandvej 19
4200 Slagelse
kl. 18-21.
Bordbestilling: 58 86 45 00

Kobæk Caféen
Kobæk Caféen, Kobæk Strand
Kobækvej 90
4230 Skælskør
Bordbestilling: 58 19 10 50

Kragerup Gods
Restaurant Blixen
Kragerupgaardsvej 33
4291 Ruds Vedby
Bordbestilling: 58 26 12 50 el. info@kragerup.dk.

Lodskroen i Bisserup
Bisserup Havnevej 67
4243 Rude
Bordbestilling: 55 45 91 91 el. lodskroen@lodskroen.dk.

Restaurant Solsikken
Havnevej 6
4230 Skælskør
Bordbestilling: 58 19 03 49

Hotel Krebshuset
Ringstedvej 87
4180 Sorø
Bordbestilling: 57 82 01 81 el. krebshuset@krebshuset.com.

Hvis du kender et sted, hvor de serverer and på Mortens Aften d. 10. november, så skriv venligst til theis@dit-slagelse.dk.