Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har givet Tude Ådal-projektet sin endelige godkendelse. Dermed er der udsigt til, at et af Danmarks største kommunale naturgenopretningsprojekter kan begynde anlægsarbejdet til næste år.

Udsigten til at Tude Å igen kan sno sig gennem landskabet, som den gjorde engang, er rykket et stort skridt nærmere, efter Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget mandag i sidste uge gav sit endelige ja til naturgenopretningsprojektet Tude Ådal. Med godkendelsen i udvalget er forventningen, at anlægsarbejdet kan starte til næste år og være klar til indvielse i 2017.
Tude Ådal
– Når projektet er realiseret, får Slagelse Kommune en naturperle, som også understøtter fortællingen om vikingeborgen Trelleborg og dens placering i landskabet. Tude Ådal vil blive en attraktion, som vil gavne vores turisme, siger Villum Christensen (I), formand for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.

Med et areal på 450 hektar og et samlet budget på 49 millioner kroner er projektet et af de største naturgenopretningsprojekter, som en kommune står bag. Planen er først og fremmest, at man vil føre Tude Å tilbage til sit oprindelige forløb, så åen igen kommer til at bugte sig gennem landskabet, som den gjorde i 1800-tallet. Samtidig etablerer man et vådområde i Vejlerne syd for Næsby Strand. Tilsammen vil det skabe et unikt naturområde, og samtidig vil projektet også medvirke til at sænke udledningen af kvælstof til Musholm Bugt med 31 ton kvælstof om året.

– For Slagelse Kommune er det en vindersag. Vi får sænket kvælstofudledningen, som vi alligevel er pålagt af staten at gøre noget ved, og vi får skabt et naturområde med et mangfoldigt fugle- og dyreliv, siger Villum Christensen.

Før gravemaskinerne kan gå i gang, skal projektet også godkendes i Byrådet og en række godkendelser og tilladelser skal falde på plads. Samtidig skal forhandlingerne om fordeling af erstatningsjord til lodsejere, som skal afgive jord til projektet, også afsluttes.