download (29)I Slagelse Kommune får fædre og deres børn nu mulighed for at komme i køkkenet og lave lækker og sund mad sammen. Det sker på ”Fars køkkenskole” – som er et madlavningskursus kun for fædre og børn.

Det står ikke for godt til med mænds sundhed. Mænds livsstilsvaner er markant dårligere end kvinders, hvilket betyder de i højere grad rammes af kroniske sygdomme og lever ca. 4-5 år kortere end danske kvinder. Der er meget få sundhedstilbud, som er tilrettelagt mænd, og det vil Slagelse Kommune nu gøre noget ved med ”Fars Køkkenskole”.

Forbudt for mor
”Fars køkkenskole” er et sundhedsfremmende tilbud på fædrenes præmisser. Køkkenskolen har fokus på madglæde, samvær og sjove oplevelser, og på, hvordan fædrene bliver gode til at inddrage børnene i madlavningen. Her får børnene lov til at bruge den store og skarpe kniv – frem for den lille og sløve – og så er det kun for fædre, bonusfædre, bedstefædre og deres børn. Det giver en helt speciel stemning i køkkenet.

– Det er så vigtigt, at vi lærer vores børn at lave sund og lækker mad. Og når man så samtidig kan svinge gryderne og have det rigtig sjovt sammen med sine børn, tror jeg mange fædre får lyst til at være med, fortæller tværkommunal kostvejleder, Louise Friis Pihl.

En af frontløberne
”Fars køkkenskole” er udviklet og afprøvet af over 350 fædre og deres børn i Vallensbæk Kommune med støtte fra Nordea-fonden i 2012-2014. Her var køkkenskolen så stor en succes, at folkene bag Vallensbæk-konceptet nu hjælper med at udbrede det til mindst 10 kommuner – heriblandt Slagelse Kommune, så endnu flere fædre og børn oplever glæde i køkkenet, får sundere vaner og får styrket deres relation.

”Vi er glade for at være blandt de første kommuner, der får køkkenskole-konceptet implementeret. Det giver mening i forhold til vores fokus på børns sundhed”, siger Ann Sibbern, formand for Sundheds- og Seniorudvalget i Slagelse Kommune.

Info
• Du kan læse mere om ”Fars køkkenskole” og finde opskrifter og videoer på farskoekkenskole.dk
• Første køkkenskole afholdes mandag den 22. februar kl. 16.20-19 på Antvorskov skole. Det koster 300 kr. for 5 gange.
• Tilmelding foregår gennem slagelse.dk/koekkenskole
• Tilmeldingsfrist d. 18. februar
• Holdene i Slagelse er allerede booket.

Fakta

  • Fars køkkenskole er et madlavningskursus for fædre med børn, der går i 2.-4. klasse.
  • Fars køkkenskole blev udviklet og afprøvet i Vallensbæk Kommune.
  • Over 350 fædre og 370 børn har i perioden 2012-2014 været på Fars køkkenskole, hvilket svarer til ca. 40 % af de børn, der gik i 2.-4. klasse.
  • Fars køkkenskole er en mulighed for fædre for at have en meningsfuld aktivitet sammen med sit barn/sine børn.
  • Ni ud af ti fædre oplever, at de er blevet meget bedre til at lave mad sammen med deres barn, og to ud af tre har oftere deres børn med i køkkenet der-hjemme.
  • Efter Fars køkkenskole oplever fædrene, at de har fået styrket relationen til deres barn.
  • Fars køkkenskole starter op i mindst 10 kommuner landet over med hjælp fra Vallensbæk Kommune og Nordea-fonden

Se kalenderen på Dit Slagelse for første kursusgang her.