Ti elever fra femte, sjette og syvende klasse er blevet uddannet gåbus chauffører på Nymarkskolen i Slagelse. De ti gåbus-chauffører skal fremover sørge for, at deres mindre skolekammerater får en sikker, sjov og sund start på dagen med en frisk gåtur til skole. Første tur med gåbussen var denne mandag morgen. Det oplyser Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.

gaabus slagelse (2)Ud ad døren, ind i bilen og afsted til skole. Sådan ser hverdagen ud for mange danske folkeskoleelever, men det findes der nu et sundere alternativ til, og derfor er Slagelse Kommune gået ind i projektet ’gåbus’ med Nymarkskolen. ’Gåbussen’ kan sammenlignes med den almindelige bus, der følger en fast ruteplan. Den eneste forskel er, at transporten foregår til fods med chauffører fra de ældre klasser.

– Vi ved fra en evaluering af projektet andetsteds, at 50 % af gåbuseleverne nu kommer aktivt til skole hver dag. Vi synes, projektet er spændende, fordi der er så mange positive ting i det. Børnene lærer ikke kun at tage ansvar for hinanden og passe på hinanden i trafikken, de får også noget socialt sammen, plus de får bevæget sig helt fra morgenstunden, siger formanden for Sundheds- og Seniorudvalget i Slagelse Kommune, Ann Sibbern (O).

Sikkerhed, sjov og sundhed er i højsædet med gåbus som alternativ til morgenmylderet på parkeringspladserne.

gaabus slagelse (3)– På Nymarkskolen lægger vi vægt på idræt og vi ønsker, at så som overhovedet muligt skal røre sig. Derfor håber vi, at tiltag som disse måske kan få eleverne til at synes, det er sjovere at gå i skole med andre elever end at blive kørt af mor og far. Det sikkerhedsmæssige og sociale i gåbus-projektet er også meget givende, fordi børnene lærer at færdes sikkert i trafikken og får en sjov start på dagen sammen. Hvis projektet bliver en succes, vil vi selvfølgelig oprette flere ruter, så flest muligt, kan få glæde af gåbussen, siger lærer på Nymarkskolen, Susanne Jensen.

Gåbus er et projekt fra Dansk Skoleidræt, der er finansieret af Trygfonden. Projektet skal skabe mere bevægelse, bedre kammeratskab og større trafiksikkerhed for alle, der tager skolens gåbus, der allerede er aktuel på flere skoler i Danmark. Gåbussens passagerer skal være fra 0-3. klasse.

Om gåbus

  • En evaluering af gåbus viser, at efter projektets start kommer hele 52 pct. af gåbus-eleverne aktivt til skole hver eneste dag mod tidligere kun 28 pct. Tidligere blev 44 pct. af gåbus-eleverne kørt til skole fem dage om ugen, det tal er nu 0 pct. efter indførelsen af gåbus på de 11 pilotprojektskoler.
  • Gåbus er en del af indsatsen Sunde Børn Bevæger Skolen, som er et samarbejde mellem TrygFonden og Dansk Skoleidræt. Det overordnede mål med indsatsen er, at flere børn og unge bevæger sig mere og grundlægger sunde vaner tidligt i livet.
  • Læs mere om gåbusser på gåbus.dk

gaabus slagelse (1)Om aktiv transport

  • Andelen af børn, der køres i bil til og fra skole, er steget med næsten 200 pct. på alle alderstrin i løbet af de seneste 30 år.
  • 38 pct. af alle børn og unge mellem 7 og 15 år tager enten offentligt transportmiddel eller bliver kørt i skole.
  • 41 pct. af drengene og 31 pct. af pigerne i 16-20 års alderen udøver aldrig fysisk aktivitet i forbindelse med den daglige transport.
  • Ved hvert andet af de trafikuheld, der sker omkring de danske skoler, er det elevernes forældre, der sidder bag rattet.