00’ernes mange reformer har taget hårdt på mange af vores små lokalsamfund, og ny udvikling, liv og nærhed kommer ikke tilbage af sig selv. Det kan vi se i en by som Dalmose, der kæmper for overlevelse med faldende indbyggertal, ringere kommunal service og væsentlig forringede offentlige transportmuligheder. Vi er nødt til at gøre noget for at skabe udvikling og liv i de byer, der har mistet den ene funktion efter den anden.
Dalmose kæmper – ildsjæle er en kæmpe drivkraft. Der er blandt andet etableret Dalmose Gruppen, som er en forening af foreningsrepræsentanter, forretningsdrivende og ildsjæle fra 4261 Dalmose. Dalmose Gruppen laver mange lokale initiativer så som en dronevideo om Dalmose hvor byen og dens muligheder vises på en super god måde, fodsporets fødselsdag hvert år og mange nye tiltag i samarbejde med Dalmosehallen.

Den lokale Dagli’ Brugs i Dalmose huser både en velassorteret butik, biblioteksudlevering, apoteksudsalg og medicinudlevering, men skal alle de initiativer virkelig batte noget for et sådant lokalområde, så skal kommunen støtte op med mange flere lokale tiltag.
I SF vil vi gerne støtte op om lokalområderne!
I en kronik i Jyllands-Posten i sidste uge foreslog Pia Olsen Dyhr sammen med Mette Frederiksen at lave en ny forsøgsordning, hvor vi laver lokale velfærdscentre. I Dalmose ville et sådanne velfærdscenter kunne rumme for eksempel jobcenter, borgerservice, sundhedsklinik, ja måske også politibetjente lokalt, alt sammen i et hvis antal ugentlige timer – det skal give mening for borgerne. Sådanne velfærdscentre vil ikke bare kunne hjælpe til at få tryghed, udvikling og sammenhængskraft tilbage i hele landet. Det vil også være med til at genskabe det hverdagsliv, som de store byer har suget til sig, når vi igen kan få vores daglige gøremål fra hånden lokalt.

Søs Rosenkvist
Byrådskandidat SF Slagelse
Stationsvej 7
4261 Dalmose.

Søs Rosenkvist, byrådskandidat i Slagelse for partiet SF. Foto: PR.