Har du legetøj, sangbøger, skolebøger, fyldepenne eller andre små, sjove minder fra 40’erne-60’erne hjemme i gemmerne? Så efterlyser Slagelse Kommune lige nu borgere, som vil donere genstandene til erindringskasser, som f.eks. pårørende til borgere med demens kan låne med hjem og gennemgå i ro og mag. Kassernes indhold skal hjælpe med at stimulere erindringer hos borgere med demens. Inden erindringskasserne kommer til udlån vil effekterne kunne ses på en kommende vandreudstilling på Slagelse Bibliotekerne.

Mennesker med demens, som langsomt mister deres identitet, kan have stor glæde af at fokusere på livsminder og erindringer fra de tidlige leveår. Derfor starter Slagelse Bibliotekerne i samarbejde med Pårørendegruppen til Demens-ramte erindringskasser som ud fra effekter fra 40’erne-60’erne gennem genkendelighed skal hjælpe borgere med demens med at erindre glæder og min-der fra fortiden.

Minder fra fortiden kan give ny livskvalitet
– Ved at præsentere borgere med demens for genstande fra barn- og ungdommen, så opstår der en god mulighed for en samtale, hvor den ældre i nuet oplever genkendelse og glæde, når minderne fra fortiden igen vækkes til live gennem f.eks. legetøj, Richs albummer eller platter fra den kgl. Porcelænsfabrik. Minderne fra fortiden kan være med til at give borgere med demens en ny livskvalitet, siger formand for Seniorudvalget Ann Sibbern (O).

Derfor håber Slagelse Kommune, at borgere med små tidstypiske genstande fra 40’erne-60’erne vil donere genstande til de kommende erindringskasser. Inden erindringskasserne pakkes vil man på Slagelse Bibliotekerne kunne se en lille udstilling om demens og med de donerede effekter. Udstillingens mål er at skabe opmærksomhed omkring demens og at forklare de besøgende, hvordan kasserne kan hjælpe demente borgere, så f.eks. pårørende kan lade sig inspirere til at låne en erindringskasse.

Udstillingen vil kunne ses på Slagelse Bibliotek i uge 23-24, på Skælskør Bibliotek i uge 27-28 og på Korsør Bibliotek i uge 29-31. Når udstillingen er slut pakkes alle genstandene i tre kasser; én med genstande til dem der var barn 40’erne, én med genstande til dem der var barn 50’erne og én med genstande til dem der var barn 60’erne. Herefter kan alle med et lånerkort f.eks. pårørende låne kassen fra den tidsperiode, som passer bedst i forhold til den enkelte borger med demens.

Mulighed for borgere i eget hjem
– Erindringskasserne bliver en god mulighed for at demente borgere kan få en ekstra mulighed for at huske noget af det, der måske har forputtet sig i hukommelsen. Plejecentrene i Slagelse Kommune arbejder allerede med gen-kendelse og erindringsgenstande, men dette initiativ giver god mulighed for at borgere i eget hjem kan få lignende oplevelser, siger næstformand i Seniorudvalget Unnie Oldenburg (A).

Det er ikke første gang, at Slagelse Bibliotekerne støtter op om demensindsatser i Slagelse Kommune. Sidste år blev Slagelse Bibliotekerne det første demensvenlige bibliotek i Danmark.

– Udnævnelsen betyder, at flere medarbejdere har fået information om, hvad demens er, så vi lettere kan hjælpe demente, når vi møder dem i vores dagligdag. Samtidig vil vi gerne støtte op om kommunens tilbud til demente borgere som f.eks. nu erindringskasserne. Derudover tilbyder vi også at pårørende kan komme og få lavet livsplakater, som også kan være med til at give en snak, der kan sætte minderne i gang, siger Leder af Bibliotek og Borgerservice René Birkemark Olesen, siger Leder af Bibliotek og Borgerservice René Birkemark Olesen.

Flere oplysninger
Formand for Seniorudvalget Ann Sibbern, Tlf. 20 29 58 29, Mail [email protected]
Næstformand for Seniorudvalget Unnie Oldenburg, Tlf. 31 41 55 13, Mail [email protected]
Faglig koordinator på Slagelse Bibliotekerne og ansvarlig for erindringsudstillingen Heidie Schjøtt Grummesgaard tlf 58 57 39 22 eller mail [email protected]
Konsulent i Slagelse Kommune Bente Würtz Nørgaard, tlf. 22 58 27 06 eller mail [email protected]

Sådan indleverer og donerer du minder fra fortiden
Har du effekter fra 40’erne, 50’erne og 60’erne, som du gerne vil donere til erindringskasserne, kan du indlevere dem på bibliotekerne i Slagelse, Korsør og Skælskør fra 5. februar til 1. april 2018.
Genstande som især har interesse er piber/gamle cigaretpakker, hinke-sten/sjippetov, emballage fra cremer/hårprodukter, ure, gamle skolebøger, dukker/tinsoldater, nipsenåle, sangbøger/salmebøger, poesibøger, fyldepenne, briller, kamme/børster, skrå-/snusdåser, konfirmationshandsker, strøskeer, tændstikæsker, soldaterbøger og andre småting. Genstandene behøver ikke være lokale. Hvis man er i tvivl, om ens effekter egner sig til erindringskasserne, er man velkommen til at kontakte faglig koordinator på Slagelse Bibliotekerne Heidie Schjøtt Grummesgaard på 58 57 39 22 eller [email protected]