Abu Dhabi danner i perioden 14.-21. marts 2019 rammen om en gigantisk sportsfest, når Special Olympics World Summer Games – verdens største breddestævne for idrætsudøvere med udviklingshæmning – afholdes for 16. gang.

Legene forventes at få deltagelse af 7.000 deltagere fra 170 lande, og Parasport Danmark sender det største danske hold nogensinde af sted. Special Olympics World Summer Games er den største internationale sportsbegivenhed i verden i 2019, og stævnet indledes med en storslået åbningsceremoni den 14. marts på Zayed Sports City Stadium i hjertet af Abu Dhabi. Herefter venter syv dage med konkurrencer i 24 forskellige idrætsgrene. Det er første gang, at stævnet afvikles i Mellemøsten.

Dansk deltagelse i ti idrætsgrene

Danmark stiller med en delegation på 116 deltagere – 89 idrætsudøvere og 27 trænere/ledere. Dertil kommer en leder-, kommunikations og sundhedsstab på ni personer. Det er det største danske hold nogensinde. De danske udøvere stiller op i ti idrætter: atletik, badminton, boccia, bowling, fodbold, golf, gymnastik, håndbold, ridning og svømning.

Idrætsudøverne kommer fra hele landet fordelt med 15 fra Region Hovedstaden, 19 fra Region Sjælland, 14 fra Region Syddanmark, 28 fra Region Midtjylland og 13 fra Region Nordjylland. I Slagelse og Korsør kan vi være stolte af at vi har hele 4 deltagere med i hhv. svømning og håndbold.

Athletes and coaches attend the opening ceremonies for the 2015 Special Olympics World Games at the Los Angeles Memorial Coliseum. Los Angeles, CA 7/25/2015 (photo by John McCoy Daily News)

I flere af idrætterne, nemlig badminton, boccia, bowling, fodbold, golf og håndbold, deltager Danmark i en speciel gruppe betegnet Unified Sport. Det vil sige, at de udviklingshandicappede idrætsudøvere danner par med en deltager uden handicap, kaldet en partner.

Det er femte gang, at Danmark stiller op ved SOWSG efter deltagelse ved legene i Dublin i 2003, Shanghai i 2007, Athen i 2011 og Los Angeles i 2015.

Hos Parasport Danmark glæder breddekonsulent Anette Svejstrup sig til at følge de danske deltagere i den forestående forberedelsesfase og i Abu Dhabi:

– Vi stiller med det største danske hold nogensinde denne gang, og med deltagere i hele ti idrætter spænder vi vidt. Der er et meget stort engagement blandt både vores udøvere og trænere – forberedelserne er godt i gang, og træningsintensiteten og -iveren er høj, så det bliver spændende at følge atleterne, når det først går løs. Det er samtidig første gang, at stævnet er placeret i Mellemøsten, så det bliver uden tvivl en stor kulturel oplevelse også.

FAKTA
Hvad er Special Olympics?

Special Olympics er en verdensomspændende organisation, som organiserer og udvikler idræt for mennesker med udviklingshæmning og via idrætten arbejder med atletens sundhed, selvstændighed og selvværd samt samfundets indstilling til mennesker med udviklingshæmning. Organisationen blev stiftet af Kennedy-familien i 1968. I dag har Special Olympics organisationer i over 170 lande, og mere end 5 mio. mennesker med udviklingshæmning deltager i Special Olympics’ aktiviteter.

Hvem er Special Olympics Danmark?
Parasport Danmark har siden 1985 repræsenteret Special Olympics i Danmark og fra 2001 arbejdet målrettet på at udvikle idræt for mennesker med udviklingshæmning ved brug af Special Olympics-konceptet.

Der arbejdes i Danmark med Special Olympics-principper i følgende idrætter: atletik, badminton, boccia, bordtennis, bowling, cykling, fodbold, golf, gymnastik, floorball, håndbold, ridning, svømning og vintersport.

Hvem er Special Olympics-idrætsudøverne?
Special Olympics henvender sig til mennesker med et udviklingshandicap. I praksis defineres mennesker med et udviklingshandicap som mennesker, der i hverdagen (skole, arbejde, familie, boligsituation) er afhængige af særlige pædagogiske støtteforanstaltninger. Det er værd at bemærke, at denne definition adskiller sig fra den, man bruger i paralympisk sammenhæng, hvor der er mere specifikke krav ift. bl.a. intelligenskvotient.

Deltagerne ved World Games skal have dyrket deres idræt i minimum et år, og derudover er der en række krav til træningsflid, kammeratskab m.v. Det er vigtige principper i Special Olympics-sammenhæng og skal sikre, at det ikke kun er de sportsligt allerbedste, der udtages i de enkelte idrætter.

Hvad er Unified Sport?
I Unified Sport spiller atleter med og uden udviklingshandicap på samme hold eller sammen som par. Holdene/parrene består af atleter på samme alder og samme idrætslige niveau, og formålet er at fremme social integration gennem fælles trænings- og konkurrenceoplevelser. Det er inspireret af et simpelt princip: at træne og lege sammen er en hurtig vej til venskab og forståelse.

Om Special Olympics World Summer Games 2019
Special Olympics World Summer Games (SOWSG) afholdes hvert fjerde år, sidste gang var i 2015 i Los Angeles. Før stævnet er der i perioden fra d. 8. til 11. marts 2019 indkvartering i en Host Town – dette giver deltagerne mulighed for at snuse til den lokale kultur. Selve stævnet afvikles fra d. 14.-21. marts 2019.

SOWSG 2019 i tal:

7.000 idrætsudøvere
2.600 trænere/ledere
20.000 frivillige
170 lande er repræsenteret

Læs mere på www.abudhabi2019.org

World Games er en breddeidrætsbegivenhed, og Parasport Danmark har derfor ikke en direkte medaljemålsætning.

Følg det danske hold på www.facebook.com/sodanmark

Læs også mere på www.specialolympics.dk