Kunstmaleren Per Hillo, der skaber sine malerier i sit værksted i Slagelse, har malet værket “Svømmer” og donerer de 11.000 kroner, maleriet koster, til Psykiatrifondens arbejde for åbenhed og opmærksomhed om psykisk sygdom. Maleriet kan købes fra på fredag.

Hvorfor en svømmer? Jo, kvinden på billedet er en kunstnerisk gengivelse af Christina Hedegård, der samtidig med at Per Hillo har malet billedet, har trænet intenst til en mere end 100 km. lang svømmetur, også for at skabe åbenhed om psykisk sygdom.
Fredag den 3. august kaster hun, Christina Hedegård, sig ud i som den første dansker nogensinde at krydse Kattegat og svømme fra Asaa i Nordjylland til svenske Hönö ved Göteborg. Samtidig bliver Per Hillos værk sat til salg.

Opgør med det skamfulde 

Maleri: ‘Svømmer’ af Per Hillo. Foto: Jan Ove Kristensen

At turen og maleriet skal skabe åbenhed om psykisk sygdom skyldes at både Christina Hedegård og Per Hillo på hver deres måde har haft psykisk sygdom inde på livet og mærket, hvor skamfuldt og svært, det kan være at tale om for de berørte.

Mental nedsmeltning satte kunsten i gang
Det skal der gøres op med, mener de begge. Per Hillo har selv oplevet en “mental nedsmeltning”, som han kalder det. Stress, angst og sorte tanker fik ham indlagt på det psykiatriske afsnit på Slagelse Sygehus.

– Hvad er angst, og dør man af det?
Da Per Hillo selv oplevede symptomer på angst, anede han ikke, hvad det var. De første gange troede han, at han ville dø af det, så voldsomt var det.
– Jeg ville også gerne have vidst, hvor alvorligt, man bør tage symptomer på stress, siger Per Hillo i dag.

Hospitalsopholdet blev en ny begyndelse. Under indlæggelsen begyndte Per Hillo at male. Og det har forandret hans liv. Hvordan kan man høre meget mere om ved et af hans mange foredrag rundt om i landet. Og nu går kunsten og ønsket om åbenhed op i en højere enhed:
– Jeg er rigtig glad for, at jeg via min kunst kan støtte gode formål som dette, siger Per Hillo.

Køb Hillos værk og støt arbejdet for åbenhed
Maleriet koster 11.000 kroner. Er man interesseret i at købe Per Hillos maleri “Svømmer”, som ses her ovenfor, og dermed støtte Psykiatrifondens arbejde, kan man kontakte Irene Koch Rasmussen, projektleder i Psykiatrifonden, på mailadressen ikr@psykiatrifonden.dk eller på telefon 51388697.
Maleriet kan ses og købes i Per Hillo galleri, Spinderiet indkøbscenter, Spinderigade 4. 2500 Valby. Interesserede købere kan også ringe direkte til Per Hillo på tlf. 51508275.