En udstilling om lokummer og etagevask før wellness-baderummet blev standard. Udstillingen åbner torsdag den 7. februar kl. 15 på Slagelse Museum. Udstillingen handler om personlig hygiejne, dengang badeværelser med indlagt vand og vandskyllende toiletter ikke var alment udbredt. Det er en udstilling uden berøringsangst.

Slagelse Museum viser, at der også stod natpotter i stuen og i soveværelset, og de fortæller i tekst, fotos og med originale genstande om dengang, da toiletbesøg og personlig hygiejne ikke var en privat foreteelse bag lukket og låset dør, som det er nu på de flestes private badeværelser og offentlige toiletter.

Det var dengang, da wellness var et ugentligt bad i zinkbadekarret på køkkengulvet, og dengang da hårvask foregik i håndvasken. Den daglige vask indbefattede vand i hovedet og vask af arme op til albuen. Tandbørsten var til deling mellem flere i familien. Håndvask efter toiletbesøg var ikke almindeligt, og mange steder var det slet ikke muligt. Manglende kloakering og etablering af vandværker i byer og landdistrikter betød, at rindende vand slet ikke var givet, som det er i dag. I nogle
landdistrikts-områder i Danmark blev vandværker først etableret i slutningen af 1960’erne.

Udstillingen henvender sig til alle, der vil vide mere om, hvordan vores forfædre, for ikke så mange år siden, opfattede personlig renlighed, og hvad de havde af
muligheder for personlig hygiejne. Det skider vi på kan ses på Slagelse Museum indtil den 4. november 2019.

Alle er velkomne til åbningen den 7.februar kl. 15-16. I kan læse mere om Slagelse Museum, lige her. 

Dit Slagelse’s fotograf, Anne Beth Witte, var kort forbi i dag og fik taget en billedeserie. Her kan I se nogle af dem.

Del på sociale medier