Solen skinner meget i Slagelse og omegn. Faktisk over seks procent mere end i resten af landet forrige år. Derfor er det ifølge hudekspert særlig vigtigt for slagelseanerne at passe ekstra på forbrændinger.

UV-indekset har nået de niveauer, hvor vi for alvor skal beskytte os mod solens farlige stråler midt på dagen. Særligt udsatte er slagelseanerne, da det er et af de solrigeste områder i hele landet. I 2018 skinnede solen i Slagelse kommune ifølge DMI hele 6,3 procent mere end landsgennemsnittet – i alt 2025 timer. Derfor er det ifølge hudekspert særlig vigtigt, at indbyggerne tænker over soladfærd, og forberedelserne starter allerede i foråret.

– Huden består blandt andet af melanin og sammen med solcreme er det med til at modvirke forbrændinger. Men et stort indhold af melanin kommer ikke af sig selv. Det skal udvikles ved at begrænse mængden af solstråler i starten af sæsonen for derefter senere at skrue op for soltiden uden at blive forbrændt. Ud over at modvirke forbrændinger giver et højt indhold af melanin også bedre mulighed for at beholde den brune farve, der er så attraktiv, forklarer Louise Mellisa Klinder, der er ekspert i solcremer og hudbeskyttelser. Samtidig driver hun hudplejemærket Mellisa, der blandt andet samarbejder med Helsam Slagelse.

Solcreme kan være hormonforstyrrende
Ifølge Louise Mellisa Klinder er det vigtigt for slagelseanerne at have fokus på det produkt, som bliver smurt på huden for at undgå allergiske reaktioner og få den bedste solbeskyttelse.

– Solcreme er ikke bare solcreme, og forbrugerne er på mange måder usikre på de forskellige produkter. Det er vigtigt, at du kigger efter, at produktet beskytter mod både UVB- og UVA-stråler. Det vil altid stå på produktet. Samtidig er det en fordel, at solcremens UVA-filter giver beskyttelse i hele UVA-spektret, siger hun.

Det er vigtigt at gå efter de såkaldt fotostabile filtre i solcremen, da de giver mindst risiko for at udvikle allergier og hormonforstyrrelser. De ustabile filtre kan give bivirkninger i form af allergiske reaktioner – præcis som solcremer med parfume og alkohol kan.

Økologiske og Svanemærkede solcremer kan være oplagte at gå efter, men der kan være langt mellem de økologiske produkter, der har fuld UVA-dækning.

Ifølge Louise Mellisa Klinder er det altid vigtigt at overholde solrådene, der går ud på at beskytte huden med hat og tøj samt søge skygge – især midt på dagen. Solens UV-stråler er farlige for huden i forhold til for tidlig ældning af huden og celleforandringer, der i yderste instans kan give hudkræft. Samtidig er det nødvendigt at smøre meget store mængder solcreme på kroppen for at opnå den maksimale solbeskyttelse. Det kan være en god idé at smøre sig ind to gange for at være sikker på, at kroppen er dækket, og så er hyppige indsmøringer nødvendige.

Mange begår den fejl at anvende en for lille mængde solcreme og at smøre sig ind for få gange i løbet af dagen. Foto: PR.
Del på sociale medier