Axel Johannesen var en helt særlig gæstetaler ved dimissionen for det nye hold sygeplejersker på Absalon i Slagelse. Barnebarnet Anja var én af de nye sygeplejersker.

92-årige Axel Johannesen klappede stolt, da hans barnebarn Anja Johannesen modtog sit eksamensbevis til dimission på Campus Slagelse. Den nyudklækkede sygeplejerske var lige så stolt af sin farfar, der var æresgæst ved dimissionen fredag den 28. juni.

”Det er meget stort for mig. Jeg er virkelig stolt af min farfar, jeg synes hans karriere har været meget inspirerende. Jeg ser helt bestemt op til ham og hans arbejdsliv.”

Anja står med sit eksamensbevis i hånden over for et spændende nyt kapitel, hvor hun skal læse videre på cand.cur i sygepleje på SDU i Odense.

Mønsterbryder fra Færøerne
Alex Johannesen på 92 år var én af de allerførste mænd i Danmark, der blev uddannet til sygeplejerske i Danmark. I 1951 startede han sammen med seks andre unge mænd på Rigshospitalets sygeplejeskole. Og dét med kun seks års skolegang på Færøerne, som han siger. Axel er på mange måder et pragteksemplar af en mønsterbryder, der både har udfordret kønsrollerne i sygeplejefaget og tillige har arbejdet sig fra bondesøn til plejehjemsdirektør i det daværende Vestsjællands Amt. Det har været spændende at være med til at ændre sygeplejerskefaget, forklarer han:

”Jeg føler mig bestemt som en foregangsmand. Da jeg startede, handlede faget kun om kvinder. For eksempel kunne vi ikke blive autoriserede. Det var først noget, der kom hen ad vejen. Sygeplejerskeuddannelsen har ændret sig meget siden dengang”.

Axel og barnebarnet Anja. Foto: Professionshøjskolen Absalon.
Del på sociale medier