Udstilling om overtro, varsler og det uforklarlige åbner på Slagelse Museum tirsdag den 4. februar.

I Museum Vestsjælland ønsker vi at finde frem til historier, der binder os sammen og fortæller om det, vi har haft til fælles. Til udstillingen De Underjordiske har vi indsamlet beretninger fra sognene i Museum Vestsjællands ansvarsområde om overtro og uforklarlige hændelser.

Folketro.
Mennesker har til alle tider haft brug for at forstå og forklare, hvad der sker omkring os. I den periode af historien, hvor størstedelen af befolkningen levede på landet og var afhængig af raske dyr og en god høst, var sygdomsepidemier hos dyr og mennesker,

Erik Petri har illustreret til De underjordiske. Tilhører Museum Vestsjælland.

fejlslagen høst på grund af tørke eller uvejr og krige, der bølgede over landet, alt sammen noget, som krævede en forklaring.

Landskabets udseende havde man tjek på. Det var trolde eller kæmper, der havde flyttet rundt på store sten eller pløjet de dybe render, der nu var blevet til søer.

De underjordiske.
Det var godt at tage sig i agt for de underjordiske, en broget gruppe af blandt andet trolde, nisser, kæmper og elverfolk og de blev derfor også anvendt til at skræmme børn med for at undgå ulykker.

Der blev f.eks. sagt til mindre børn, at de skulle passe på ved brønden, så brøndmanden ikke kom og tog dem. Både børn og voksne kunne tage varsler af dagligdags hændelser, der blev sat i forbindelse med begivenheder i fremtiden. Det kunne være noget godt, der skulle ske, eller man kunne forhindre en ulykke ved at gøre noget særligt.

Udstillingen er illustreret af tegneren Erik Petri, hvis fantastiske streg kommer til udtryk i lindorme, drager, trolde, nisser og andet overnaturligt.

Erik Petri har også illustreret de Pixi-bøger, der med GPS-koordinatorer anviser nogle af de steder, hvor underjordiske og andet troldtøj har huseret. Sættet kan købes i Slagelse Museums butik.

Udforsk og oplev udstillingen sammen med børn. I museumsbutikken kan lånes en kuffert med opgaver og aktiviteter. Udstillingen kan ses på Slagelse Museum fra tirsdag den 4. februar til søndag den 20. december 2020