Meget tyder på, at mennesket altid har forholdt sig til døden. Vi har taget varsler af dyrs færden, vejrets arten og gennemført særlige ritualer for at hjælpe de døde til dødsriget – og sørge for at de blev der. Vi begraver, brænder, holder nede, hjælper op, pynter og bygger, vi synger, drikker, læser og lyser for de døde.

De Dødes Nat tager sit udgangspunkt i højtiden Allehelgen, hvor vi mindes de døde og omgiver os med uhygge. Allehelgen har sit udgangspunkt i kristen tro. I den katolske tid mindedes man særligt helgener og martyrer, og på Allesjæles dag gik man i forbøn for de døde. Langt op i 1800-tallet var det almindelig folketro, at porten mellem de levende og de døde åbnede sig på klem, når årets gang passerede særlige helligdage, og man frygtede, at de døde kunne slippe over i de levendes verden. For at genoprette ro og orden, søgte man på forskellig vis at holde de døde i dødsriget – eller at hjælpe dem hjem. Nogle af skikkene går langt tilbage til før kristen tid.

Død og begravelse i forhistorisk tid
Lørdag den 31.10. kl. 15 kan man høre historien om den store gravhøj Galgebakken, der ligger nord for Slots Bjergby. Arkæolog, Dr. phil. Klaus Ebbesen fra Københavns Universitet fortæller om denne og andre høje. Hvordan er de bygget og hvorfor? Hvem og hvad ligger derinde? Vi hører om oldgamle stendysser, der blev bygget længe før pyramiderne, og om runde gravhøje, der ligner bløde bakker i landskabet. Oldtidshøjene blev i langt senere tid også brugt som galgebakker og har stadig i dag masser af uhygge over sig. Der uddeles billedhæfter til ledsagelse af foredraget.
Højene Galgehøj og Hashøj blev fredet i 1932, da man frygtede byudviklingen på stedet. Højene er de største på Sjælland.
Mødested: Galgebakken, Hashøjvej, nord for Slots Bjergby.
Book: billet via vestmuseum.billetexpressen.dk
Pris: Voksne: 75 kr. Børn under 18 år: 55 kr.
Varighed: ca. 60 minutters foredrag og efterfølgende mulighed for spørgsmål
Parkering: Hashøjvej, bemærk indkørsel fra Slotsbjergby.
Målgruppe: Voksne og større børn

Død og begravelse i 1800- og 1900-tallet
Lørdag den 31. 10. og søndag den 1.11. kan man på Slagelse Museum se pop-op udstillingen DØD OG BEGRAVELSE I GAMLE DAGE. Lørdag kl. 11 og 13 samt søndag kl. 11, 13 og 15 er der mini-fortælling om de gamle traditioner og skikke, der blev iværksat, når et menneske døde. Meget blev sat ind på at sørge for, at den døde kom ordentligt ud af huset og ikke kunne finde hjem igen. Udstillingen er ledsaget af et væld af mini-gravminder, som er udført af elever fra Antvorskov Skole. Eleverne har i forbindelse med De Dødes Nat haft et undervisningsforløb på Slagelse Museum om død og begravelse.
Slagelse Museum, Bredegade 11a.
Lørdag den 31.10 og søndag den 1.11. kl. 11-16.
Book: billet via entrevestmuseum.billetexpressen.dk
Pris: Almindelig entre
Målgruppe: Voksne og børn

Museum Vestsjælland følger myndighedernes retningslinjer i forbindelse med håndteringen af Covid-19. Det er derfor nødvendigt at bestille billet på forhånd til aktiviteten, hvis man vil være sikker på at kunne deltage.
Lørdag og søndag bookes via tidsintervaller på vestmuseum.billetexpressen.dk

Galgebakken ved Hashøjvej. Pressefoto.
Et gravminde – et såkaldt mausoleum – fra Sct. Mikkels Kirkegård. Pressefoto.