Jul i gaden og nissehistorier
Besøg den hyggelige julegade på Slagelse Museum, hvor alting stråler af jul og lys. Nyd den gammeldags købmandsbutik, mød de arbejdende smede på værkstedet, og slå jer ned i julepyntsværkstedet, hvor man kan lave julelys-holdere til juletræet af metaltråd og lysende engle af naturmaterialer.

Tag også børnene med på nissehjælpejagt – hjælp bynisserne med at finde deres forsvundne ejendele og hjælp historiefortællernissen med at holde rede på sine nissegæster. Bålhytten udenfor i Det Grønne Byrum er også pyntet op med julebelysning.

Aktiviteterne i julegaden finder sted lørdag den 28. november kl. 10-15. Samme dag åbner årets juleudstilling: ”Den guddommelige nisse”.

Nissen
Vi har alle mødt en nisse, men som moderne mennesker er vi næppe klar over det. Førhen vidste man til gengæld bedre. På en gård, hvor alt trivedes, var der helt sikkert en nisse, der hjalp til, hvis han blev behandlet ordentligt. Nu forbinder vi nisser med jul, julemand og risengrød, men faktisk er det kun grøden, der har noget med nissen at gøre. Nisser og nisselignende væsner har været omtalt og dyrket fra Indien til Island gennem mange tusinde år. Lige indtil for ca. 150 år siden, hvor den moderne videnskab og storbymennesket gjorde nissen til en børnevenlig julenisse i december måned.

Denne udstilling fortæller respektfuldt om den ægte nisse, altså ham uden kone og børn. Ham, som bringer velstand og som hjælper – og som hævner sig, hvis han ikke behandles ordentligt og med den rette respekt.

Udstillingen er velegnet for hele familien og kan ses på Slagelse Museum indtil den 20. december.

Cafeen er åben og købmandsbutikken sælger julevarer til store og små. Find kalendergaver, værtindegaver, klippeark med julemotiver og kopier af gammeldags julepynt.

Slagelse Museum følger myndighedernes retningslinjer omkring COVID-19. Vi anbefaler at bestille billet på forhånd på entrevestmuseum.billetexpressen.dk

Slagelse Museum er pyntet op til jul. Foto: Museum Vestsjælland