” … Derfor får hun denne pung, løft engang, hvor den er tung! Julen varer længe, koster mange penge.”

Der er ingen tvivl om, at julen er en dyr affære i de vestsjællandske familier. Især i disse år, hvor ønskesedlerne bugner med elektroniske ønsker som Apple Airpods, den nye Playstation 5, Bluetooth-højtalere og den nyeste iPhone.

Dyre enkeltforsikringer kan sjældent betale sig

Og når man bevæger sig ud i elektronikforretninger og store varehuse på Vestsjælland for at vinge punkter på ønskesedlen af, kan man ikke undgå at få det dyre spørgsmål: ”Vil du købe en elektronikforsikring med?” Og vil man det? Det kan være svært at finde hoved og hale i, fortæller GF Forsikring.

– Mange af vores medlemmer har svært ved at vurdere, hvilken forsikring der er bedst. Og det kan da også være en jungle af muligheder. Særligt fordi elektronikforretningerne ofte har fremragende sælgere ansat, der forstår at italesætte et behov, fortæller Per Haulund, der er skade- og policedirektør hos GF Forsikring.

Selvom det er en fornuftig tanke at ville forsikre dyrt elektronik, er det undtagelsen snarere end reglen, at det kan betale sig at tilkøbe butikkernes dyre forsikringer. Mange vestsjællændere er nemlig allerede dækket i tilfælde af almindelige uheld med deres elektronik gennem deres indboforsikring. Sådan er det for eksempel hos det medlemsejede GF Forsikring, hvor medlemmernes elektronik er dækket ved fx brand og tyveri. Man kan derfor nemt komme til at betale dobbelt, hvis man siger ”ja tak” til elektronikforretningens mobil-, spillekonsol-, eller fjernsynsforsikring.

Selv i de tilfælde, hvor man ikke i forvejen er dækket gennem sin indboforsikring, kan det betale sig at kigge mod sit forsikringsselskab. Hos de fleste forsikringsselskaber – deriblandt GF Forsikring – kan man nemlig få en elektronikforsikring i form af en billig tilvalgsaftale til indboforsikringen. En forsikring, der vel at mærke dækker alt elektronik i husstanden og ikke kun et enkelt produkt, og som dækker mere end blot brand og tyveri.

Til sammenligning kan en forsikring til et enkelt elektronisk produkt købt i en elektronikforretning løbe op i flere hundrede kroner for et år.

Hvordan finder man hoved og hale i elektronikforsikringerne?

Risikoen for dobbelt forsikring og overpris er altså en reel fare, vurderer GF Forsikring. For som menig vestsjællænder kan det være svært at regne ud, hvornår det kan betale sig at købe en enkeltstående elektronikforsikring, og hvornår det ikke kan.

En tommelfingerregel kan være, at hvis man har flere produkter, man gerne vil have forsikret, så kan det bedst betale sig at gøre det gennem dit forsikringsselskab.
– Grundlæggende handler det om at undersøge markedet og have godt styr på sine forsikringer. Hvis man kender den totale pris på forsikringerne over en årrække og medregner selvrisikoen, så har man en meget god indikator. Men der er desværre ikke nogen nem måde at regne det ud på. Man skal have en blok og en lommeregner frem, slutter Per Haulund.

Gode råd til at finde vej i forsikringsjunglen
• Undersøg først og fremmest, hvordan du er dækket hos dit forsikringsselskab, inden du køber en engangsforsikring. Find også ud af, om det i virkeligheden bedre kan betale sig at få en samlet elektronikforsikring som tilvalg til indboforsikringen hos dit forsikringsselskab.
• Brug tommelfingerreglen om, at hvis du har flere elektronikprodukter, som du gerne vil have forsikret, så kan det bedst betale sig at gøre det gennem dit forsikringsselskab.
• Vær opmærksom på forskellene på selvrisikoen, afskrivningen og dækningsperioden, når du undersøger de forskellige forsikringstilbud.
• Overvej, om du virkelig har brug for den dyre forsikring, du kan få fra elektronikforretningen. I nogle tilfælde kan det give mening, fx hvis du ikke har økonomi til at betale en selvrisiko, som du ofte skal hos forsikringsselskaberne.
• Som regel har du 14 dages fortrydelsesret på de forsikringer, du køber i fx en elektronikforsikring. Så du har faktisk mulighed for at komme ud af det, hvis du har truffet en for hurtig beslutning.

Pressefoto