Den anden uge i marts er traditionen tro international grøn stær uge. Fra 7. til 13. marts sætter optikerkæden Louis Nielsen derfor fokus på øjensygdommen, som kan forårsage blindhed, hvis den ikke opdages i tide. Grøn stær er en af de hyppigste årsager til blindhed i Danmark, og op mod 50.000 danskere skønnes at have sygdommen uden at vide det.
World Glaukomo Association, der er den internationale organisation bag informationsugen, sætter i år særligt fokus på forebyggelse af grøn stær og opfordrer til at få foretaget regelmæssige synstest, og det budskab bakker Louis Nielsens butikker i Slagelse op om.

– Uheldigvis viser grøn stær ingen symptomer, før det er for sent, og en del af synsnerven er nedbrudt med permanent nedsat syn til følge. En undersøgelse af synet er det eneste, der kan fortælle, om du går rundt med grøn stær på et tidligt stadie uden selv at vide det, fortæller Pernille Lindhardt Steiness, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.
Især folk over 40 år har ekstra god grund til at blive undersøgt, da det især er i den aldersgruppe, at de fleste får sygdommen.

Regelmæssige synstest er vejen frem

En af de mest effektive måder at undgå, at grøn stær udvikler sig, er ved at få undersøgt synet regelmæssigt ifølge World Glaucoma Association. I Louis Nielsens butikker i Slagelse opdager chefoptiker Stine Maiken Skov og butikkernes øvrige optikere via en synstest flere grøn stær-tilfælde tidligt.
– Med en synstest kan vi fange grøn stær tidligt og sætte ind overfor sygdommen, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.

Tusinder har grøn stær uden at vide det

Grøn stær er en af de hyppigste årsager til blindhed i Danmark, og det skønnes, at 10.000-vis har grøn stær uden selv at vide det.
Det centrale skarpe syn, som man blandt andet bruger til at læse og til at se TV, bevares oftest længst tid ved grøn stær. Først når der er indtrådt betydelige skader på synsnerven, vil man mærke udfaldene i synsfeltet, og da er det ikke længere muligt at genoprette den del af synet, der allerede er gået tabt.
Hvis du har en mor eller far eller andre nære slægtninge, der har eller har haft grøn stær, er det særlig vigtigt, at du får testet dit syn. Grøn stær er nemlig i høj grad en arvelig sygdom.

Fakta – hvad er grøn stær?

• Grøn stær er en øjensygdom, hvor nervefibrene i synsnerven bliver beskadiget. Det kan bl.a. ske ved forhøjet tryk i øjet.
• Grøn stær viser først symptomer, når øjensygdommen er meget fremskreden og allerede har beskadiget dele af synet, som ikke kan genoprettes.
• Grøn stær er en af de hyppigste årsager til blindhed i Danmark. Fremskreden grøn stær gør, at områder i synsfeltet forsvinder, så man oplever at få kikkertsyn.
Sygdommen kan ramme de fleste aldersgrupper, men risikoen øges med alderen, og især fra 40-års alderen skal du være særligt opmærksom

Pressefoto