Du kan møde stjerneforskeren og gigtlægen Philip Rask på Slagelse Sygehus onsdag den 4. juni. Her fortæller han om sin banebrydende forskning i, hvordan mennesker med gigt kan få en bedre hverdag – med færre smerter og større overskud.

”Tænk, hvis vi kan forudsige hvilke gigtpatienter, der er i særlig risiko for at udvikle kroniske smerter og den altdominerende træthed, der kaldes fatigue. Og bliver i stand til at sætte ind med en effektiv behandling, før det bliver uoverskueligt. Det er dét, jeg forsker i,” siger Philip Rask, der er overlæge på Reumatologisk Afdeling på Esbjerg og Grindsted Sygehuse.

”Jeg er meget optaget af at knække koden, så de gigtsyge kan få livskvaliteten tilbage.”

I januar vandt han en million kroner i forskerkonkurrencen Et sundere Syddanmark, hvor borgere i regionen kunne stemme på det af i alt fem forskningsprojekter, som de mente ville få størst betydning. Gigtlægen vandt, og prisen giver blandt andet Philip Rask mulighed for at teste nogle helt nye idéer til, hvorfor så mange mennesker med gigt rammes af smerter og ekstrem udmattelse, og hvordan det kan forebygges og behandles.

En sygdom, der også slider på de nærmeste
Den 4. juni kommer han til Slagelse og holder foredrag på Slagelse Sygehus. Aftenens fokus er dog ikke kun på patienterne – men også på deres nærmeste. Ifølge Philip Rask er det vigtigt at give pårørende en stemme og plads i samtalen.

”Det er hårdt at leve med smerter og træthed, for det er jo ikke noget, man kan se på hverken blodprøver eller scanninger. Men det kræver også enorm forståelse af den, der står ved siden af – som partner eller pårørende. Man skal være virkelig god til at lytte og acceptere – og det er ikke altid nemt,” siger Philip Rask.

Han håber, at både patienter og pårørende går hjem med både viden og håb – og med en følelse af, at de ikke står alene.

En aften med både viden og ærlig dialog
Ud over Philip Rask kan I møde ægteparret Iben og Claus fra Glostrup, som deler deres personlige historie. De fortæller ærligt om den svære periode, hvor gigten og smerterne kom til at fylde for meget i deres forhold – og hvordan de sammen fandt vej tilbage til hinanden.

I vil også møde parterapeut Marlene Dara. Hun giver konkrete råd om, hvordan man som par kan blive bedre til at kommunikere, så svære følelser ikke kommer til at slide på kærligheden.

Arrangementet er gratis og henvender sig især til dig, der lever med gigt, og din partner.

Tid og sted:
Onsdag den 4. juni 2025 kl. 17.00 til 19.00 – ankomst fra kl. 16.30, hvor vi serverer gratis sandwich og vand.

Slagelse Sygehus
Ambulatorium for gigt- og bindevævssygdomme, Orangeriet
Fælledvej 7
4200 Slagelse

Tilmeldingsfrist tirsdag d. 3. juni 2025 kl. 12.00: https://gigtforeningen.nemtilmeld.dk/771/

 

Det kræver så meget af den pårørende at leve sammen med et menneske med gigt og kroniske smerter, forklarer gigtlæge Philip Rask, som på Slagelse Sygehus vil give gode råd til både gigtpatienter og deres pårørende. Foto: Stine Beyk Dippel