Den danske sommer og mad fra grillen er uadskillelige, men en hyggelig grill-aften kan slutte alt for tidligt for de vestsjællandske grillmestre, hvis man ikke tager sig i agt og følger nogle enkle råd, inden grillen tændes, og pølserne syder. GF Forsikring guider her til en sikker grill-aften.

Når sommerdagen bliver til aften i det vestsjællandske sommerland, begynder den velkendte duft af grillkul og stegende, marineret kød at hænge tungt i luften. Med en kold flaske rosé og en frisk sommersalat på bordet er der kun tilbage at vente på, at aftenens grillmester kommer med det grillede kød. Det er ønskescenariet for de fleste fynboer, men for nogle slutter grillaftenen lang tid før planlagt.

– Hvert eneste år får vi desværre skadeanmeldelser fra medlemmer, som enten selv er kommet til skade eller som er kommet til at sætte ild i noget, mens de har grillet. Og det gælder både kulgrill, grill over bål og sågar også gasgrill, siger Per Haulund, der er skade- og policedirektør i GF Forsikring og fortsætter:
– Vi havde engang en ærgerlig sag, hvor en af vores medlemmer lige ville handle det sidste ind til aftensmaden, imens kulgrillen varmede op. Men det skulle han ikke have gjort, for da han kom hjem, var de lune kul blevet til høje flammer, og haveskuret var blevet til aske. Så man skal altså være opmærksom.

Grill med omtanke

Når man griller, arbejder man med åben ild, og i et tørt sommerlandskab skal man passe på. Flere har erstattet de klassiske kulgrill med gasgrill. Selvom gasgrillen er nemmere at kontrollere, så betyder det ikke, at man kan vende ryggen til.
– Gasgrill er nemmere at optænde og slukke igen, men fedt fra kødet eller marinaden kan antænde og give store flammer. Utætte gasslanger kan også overraske, og så behøver der ikke kun at være flammer, førend man kan få sig en slem forbrænding. Derfor skal man hele tiden være opmærksom og holde godt øje. Følger man gængse råd, så skal der nok komme lækker grillmad på bordet, fortæller Per Haulund.

Gode råd til sikker grill:

1. Tænd op med optændingsblokke. Optændingsvæske eller benzin afgiver dampe, og i en bunke kul kan dampen samle sig i lommer, som eksploderer, når det antændes. Tændblokke er nemme at bruge og brænder også længere. Tænd heller ikke på under parasollen eller et halvtag.
2. Kig efter utætheder. Bruger man gasgrill bør man undersøge slange og regulator for utætheder. Lugter der af gas, uden at grillen tændes, så stop. Ilden kan antænde luften omkring grillen. Bruger man en kulgrill, bør man undersøge grillen for huller, så der ikke drysser gløder eller varm aske ud.
3. Sæt altid grillen på fast underlag, så den ikke vælter. Og sæt ikke en grill på græs eller andet brændbart underlag. Sæt aldrig grillen indendørs i fx garagen, da der udvikles kulilte-gasser, som er livsfarlige.
4. Brug grillhandsker da varmen fra grillen er intens. Især fra gasgrill, som kan blive varmere end kulgrill, så fedtstof i opsamlingsbakken kan antændes. Så sørg for at holde grillen ren.
5. Hold altid øje med grillen! Pas på børn, dyr og langt hår i nærheden af grillen. Og når maden er tilberedt, så luk luftspjældene og læg låg på. Så kvæles ilden, og de resterende grillkul kan genbruges.

Foto: ABW