Kongegaarden i Algade i Korsør er det seneste år forvandlet til en ambitiøs kunsthal med fokus på tidens bedste billed- og lydkunst. Korsør er på kort tid blevet kunstens by i Vestsjælland og positiv omtale i landets største medier trækker lokale borgere og kunstinteresserede gæster fra hele landet til Kunsthal Kongegaarden. Og sommerens gæster bliver ikke skuffede. Tværtimod.

Kongegaardens imponerende sommerprogram omfatter hele fire udstillinger med nye værker skabt af landets mest innovative og professionelle kunstnere og direkte til den historiske bygning fra 1761 eller X-rummet i Glasværket. Alle udstillinger er med fri entré og støttet af private og offentlige fonde.

”Ingen grund til at tage til hovedstaden og bruge en masse tid og penge for at se virkelig god samtidskunst. Jeg kan kun opfordre til, at man tjekker Kongegaardens hjemmeside jævnligt og tilmelder sig vores nyhedsbrev”, siger Henrik Broch-Lips, kunsthistoriker og leder af Kongegaarden.

Målet med Kongegaardens spektakulære udstillinger er at udfordre stereotype tankesæt og medvirke til, at Vestsjælland får et kulturelt løft og publikum noget at tænke over.
”I Korsør kan man opleve fantastiske udsigter, men vi kan give publikum nye indsigter og mental fitness som alternativ til sommerens varme strande, maritime dage og dronningebesøg”, siger Henrik Broch-Lips.

Humoristisk alternativ til maritime udsigter

Indtil 4. september viser Kongegaarden GUESTHOUSE, der er en farvestrålende og humoristisk maleriudstilling på grænsen mellem kunst og design. Astrid Marie Christiansen og Krista Rosenkilde er to originale billedkunstnere, der er uddannet fra det Kongelige danske Kunstakademi og som begge arbejder med maleri, der træder ud af sin traditionelle ramme på væggen og indgår som genre i en skulpturel scenografi.
På forskellig og meget farvestrålende vis er Kongegaardens mange forskellige rum blevet inddraget for at skabe dialog mellem arkitektur, design, funktionalitet, æstetik og adfærd. Inspirationen til de mange værker er hentet fra borgerskabet og de royale gæsters besøg i 1700-1800-tallet, Harald Isensteins værker, Marius Hammanns udsmykninger, over 100 år gamle fotografier samt fra unges kollektiver i Kongegaarden i 1960-70’erne.

Titlen refererer til stedets tidligere navn og funktion som gæstgivergård og kan både opfattes konkret og metaforisk. Der bliver stillet spørgsmål ved, hvem der er gæst i dag: Publikum, kunstnerne, personalet eller kunsten, der i manges liv desværre ofte blot er på sporadiske og sjældne besøg.

Stramt og skarpt

På første sal viser Kongegaarden Sofie Hertz’ soloudstilling MODEL SPIRIT. Inspireret af Harald Isensteins skulpturelle praksis og hans indflydelsesrige bogudgivelse ’Leg med ler’ har hun skabt en række helt nye skulpturer og videoværker til Kongegaarden. Ler er et helt centralt element i Sofie Hertz’ skulpturelle værker, og det traditionelle medium spiller ofte sammen med et eller flere andre materialer som akrylplader, stål, sten, karton og strækfilm.

”Harald Isenstein brugte mennesket som model og formgav dets karakter i ler. Jeg arbejder med leret som forskellige karakterer og tekniske modeller over vores forestillinger og eksistentielle væren – nærmest som løsninger båret af drømme”, siger Sofie Hertz.

Livsrytmer i Glasværket

I det rå og høje X-rum i Glasværket kan man opleve Louise Sparres totalinstallation Rhythm of Life, der forholder sig til organismers forskellige udviklingsstadier, som de gennemgår i deres korte eller lange tilblivelse. Hendes fokus er rettet mod levende væv, bakterier, levende organismer og livsprocesser.

”Mit arbejde er en form for kunstnerisk forskning, hvor jeg åbner op for naturvidenskaben i et visuelt formsprog og skaber en form for dialog eller spænding. Jeg er fascineret af den mikro-makro kosmiske sammenhæng mellem den mikroskopiske verden og det ydre rum, som formentlig med supernova-eksplosioner har genereret grundstofferne til alle levende organismer”, siger Louise Sparre.

Udover de tre store udstillinger kan man også opleve et stort udvalg af Harald Isensteins buster, og nyde en kop kaffe med bedstemorskringle i den lille café. Med kunst, kaffe og kultur i Kongegaarden kan det blive en fantastisk sommer i Korsør.

Kunsthal Kongegaardens udstillingsprogram 2022 er generøst støttet af Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond, Augustinusfonden og Slagelse Kommune.

Fotograf Jenny Sundby