Elever fra Kokke- og Tjenerskolen udviklede sammen med Thomas Castberg en femretters bålmenu, som de serverede i de unikke rammer på Slagelse Landbrugsskole.

Fredag var der dækket op til langbordsmiddag, da kokke- og tjenereleverne havde gjort klar til at tilberede mad over bål og i hjemmelavede lerovne – begge metoder med rødder i danske madtraditioner.

Forløbet blev til i et samarbejde mellem faglærer Jakob Krøll og TV-kok Thomas Castberg. Langbordsmiddagen fandt sted i de smukke rammer i væksthuset på Slagelse Landbrugsskole, hvor eleverne selv byggede ovne af ler, halm og sand, som de brugte til at tilberede mad i. Ovntypen, som stammer fra vikingetiden, rammer temperaturer på over 500 grader og giver maden en særlig struktur og smag.

– Vi ønsker at give eleverne en praksisnær oplevelse, hvor de får mulighed for at arbejde med både råvarer og varme på en anderledes måde, siger Jakob Krøll, faglærer på Kokke- og Tjenerskolen, ZBC Slagelse.

Kokkeelev Maria Stage, som deltog i forløbet, sætter pris på muligheden for at være kreativ og arbejde med teknikker, der ligger uden for det skolekøkken, hun normalt kender til.

Maria Stage deltog også i selve udviklingen af en af retterne, og hun mærkede hvordan en bagkant kan styrke kreativiteten

– Vi fik opgaven om morgenen og havde kort tid til at udvikle desserten, men det var fedt at se, hvordan det alligevel lykkedes at lave noget både velsmagende og flot, siger hun.

I desserten indgik blandt andet atypiske råvarer, som fx rødbeder, man ellers ikke normalt finder i det søde køkken. Det var et kreativt benspænd, som satte tankerne i gang.

– Jeg har altid været kreativ og struktureret, men det var først senere, jeg fandt ud af, hvor meget jeg kunne lide at lave mad – især desserter, fortæller hun.

Thomas Castberg, kendt fra Masterchef, har bidraget til idéudviklingen, og han fremhæver betydningen af at give noget tilbage og skabe inspiration

– Det giver mening at deltage i noget, der både udfordrer og motiverer eleverne – og hvor der er plads til, at idéer vokser, siger han.

Det var tydeligt at se efterlangbordsmiddagen, at gæsterne var glade og mætte, kokke- og tjenerelever var en erfaring rigere, og Jakob Krøll og Thomas Castberg var stolte af elevernes indsats. 

Aftenens menu

Forret: Sild over bål med porre og kålblade – serveret med røget ramsløgsmayo, tang og vilde urter fra naturen

Mellemret: Ildbagte beder med perlebyg, syltede grønne bønner, kål og vilde urter

Hovedret: Grubbestegt marineret hel kanin med kål, rodfrugter, æbler og knolde tilberedt i ild – serveret med grønne blade og honning fra egen produktion

Dessert: Æble- og rødbedekompot med grønt fra naturen, mælk, honning fra egen produktion og vilde urter – dertil pistacieis med jordbær, knas og blomster. 

Drikkelsen bestod af hjemmelavet saft af egne frugter og bær.

Pressefotos