I samarbejde med Jobcenter Slagelse sikrede HNC Group jobbet for en ulykkesramt medarbejder og bevarede på den måde vigtige kompetencer i virksomheden.

Der arbejdes metodisk i el-afdelingen hos HNC Group i Vemmelev, hvor 4 medarbejdere er i gang med at bygge elektriske tavleanlæg til industrien. Henne ved et af arbejdsbordene står afdelingsleder Claus Jensen og elektriker Patrick Moltke Sørensen. De er ved at gennemgå en arbejdstegning for den styretavle, som Patrick arbejder på. Noget, der for bare et års tid siden så helt umuligt ud.

– I 2019 var jeg ude for en færdselsulykke, som resulterede i, at jeg i dag har nedsat hukommelse og at batterierne hurtigere bliver flade. Jeg bliver simpelthen hurtigere træt, og kan ikke passe et job på almindelige vilkår, fortæller Patrick. Claus Jensen supplerer henvendt til Patrick:

– Det er en stor gevinst for begge parter, at vi fik lavet en aftale med Jobcenter Slagelse, hvor du kan beholde dit job på vilkår, du kan klare.

Fundet balancen

HNC Group har i mange år været med i Jobcenter Slagelses partnerskabssamarbejde og løftet et socialt ansvar ved at ansætte personale, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Derfor var det naturligt for dem at undersøge, hvilke muligheder, der var for at støtte Patrick. Løsningen var at afklare Patrick til et fleksjob i virksomheden. I dag arbejder han 10 timer om ugen og får hjælp via en ordning med personlig assistance. Som afdelingsleder i virksomheden var Claus et naturligt valg, som personlig assistent for Patrick. I den funktion kan Claus Jensen nemlig hjælpe Patrick med de arbejdsfunktioner, han ikke selv kan udføre.

Selv synes Patrick, at det har været noget af en rejse at skulle finde den rette balance med arbejdstiden. For han vil arbejde. Men der skal også være overskud til privatlivet.

– Jeg er meget tilfreds med situationen. Ikke kun fordi jeg har noget at stå op til. Jeg føler også, at jeg bidrager med noget fagligt og noget, der giver værdi. Det giver da en personlig stolthed, siger Patrick.

Lang karriere

Claus Jensen erkender, at det var en temmelig trist besked at få, at Patrick var kommet til slemt skade. For ud over den betydning det havde for Patricks private liv, var den unge elektriker meget værdsat i firmaet, hvor han startede som arbejdsdreng og senere vendte tilbage til som udlært elektriker. Han kendte firmaet og arbejdsgangene ud og ind, og var hurtig og dygtig til sit arbejde.

– Vi kunne se, at han havde lysten og viljen, og meget langsomt med meget små skridt fik han trænet nogle af de gamle færdigheder op. Men trætheden kom og gik og koncentrationsevnen fulgte med op og ned, siger Claus Jensen.

Men HNC Group opsagde aldrig Patrick, fordi de troede og håbede på, at han ville vende tilbage. Og i 2020 startede Patrick så igen i det små, ved fælles indsats og med hjælp fra fleksjobordning og Personlig Assistance, på dét, der forhåbentligt bliver en lang karriere i elektrikerfaget.

Fakta om de Handicapkompenserende ordninger

Ordningerne giver støtte i forbindelse med langvarig/kronisk sygdom/handicap. De dækker:

• Personlig Assistanceordning – forkortet PA (hjælp til at udføre arbejdsopgaver)
• Hjælpemidler og arbejdspladsindretninger (tilskud/udlån)
• §-56-aftale (refusion fra første sygedag)
• Isbryderordningen (løntilskud til nyuddannede)

Pressefoto