Ny rapport: Købmænd sikrer borgere i Slagelse Kommune lokale indkøbsmuligheder

I Slagelse Kommune er der over seks kilometer til nærmeste butik, hvis der ikke lå en købmand rundt om hjørnet. Ifølge Dagrofas adm. direktør, Tomas Pietrangeli, er det et tydeligt eksempel på, at lokale købmænd løfter en afgørende samfundsopgave for rigtig mange mennesker.

Ny analyse viser, hvordan frie købmænd fra dagligvarekæderne Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb sikrer danskere uden for de større byer gode indkøbsmuligheder

Lange rejsetider er ofte en stor udfordring for borgere i danske yderkommuner. Mere end 19.000 ældre ville i gennemsnit have over seks km til nærmeste indkøb, hvis der ikke lå en købmand i byen. Det viser en ny rapport foretaget fra analyseinstituttet Damvad Analytics for dagligvarekoncernen Dagrofa. En af de kommuner er Slagelse, hvor man skal kigge langt efter indkøbsmuligheder, hvis det ikke var for de lokale købmænd. Der er altså tale om langt mere end landsgennemsnittet på blot fire kilometer til nærmeste butik.

De frie købmænd løfter dermed en vigtig samfundsopgave for mange borgere i Slagelse Kommune, fortæller Dagrofas adm. direktør, Tomas Pietrangeli:

“Det er ret store afstande, som mange danskere skal køre, hvis det ikke var for vores lokale købmænd. Uanset hvor man bor, bør man have mulighed for at kunne købe ind uden alt for meget besvær. Det er derfor en vigtig samfundsopgave, som vores gode købmænd løfter, da eksempelvis de ældre borgere ikke behøver at foretage nærmest en rejse for at købe ind til aftensmad.”

Store forskelle på afstande
Der er meget variation inden for regionerne og kommunerne, når det kommer til afstand til nærmeste købmand. Gennemsnittet trækkes op af jyske kommuner, da der generelt er lidt længere til næste dagligvarebutik her. Fx er der i gennemsnit over fem km til næste butik i Region Syddanmark. Modsat er der relativt kort til næste dagligvarebutik i Region Hovedstaden.

“Det er klart, at der er store variationer i distancerne til nærmeste købmænd på tværs af kommunerne. Det er ingen overraskelse, at forskellene er størst i landdistrikterne. Derfor er vores købmænd er ekstra vigtige. Ikke mindst i disse tider, hvor benzinen nærmest koster en bondegård. Og samtidig er de frie købmænd konkurrencedygtige, når det handler om prisen på varerne,” siger Dagrofas adm. direktør, Tomas Pietrangeli.

Særligt i kommuner med høj ældreandel kan rejsetiden til nærmeste supermarked være høj.
I kommuner hvor ældreandelen udgør mere end 18 pct., er rejsetiden i bil til nærmeste købmand 6 minutter i gennemsnit. Det vil dermed være lidt af en tur blot for at hente basale dagligvarer. Til sammenligning udgør den gennemsnitlige rejsetid til nærmeste købmand tre minutter i kommuner med en ældreandel på mindre end 15 pct. I kommuner med mere end 10 km i gennemsnit til næste købmand bor der i alt lige under 20.000 personer, som er 70 år eller ældre. De frie købmænd mindsker derved rejsetid og besvær ved indkøb for en stor gruppe af ældre borgere.

Købmændenes betydning er størst i land- og oplandskommunerne, og særligt for øsamfund. Her er afstandene mellem købmændene størst og dermed forbundet med mest rejsetid, hvis ikke der altså lå en fri købmand i lokalområdet. Det betyder også, at den samfundsmæssige besparelse pr. husstand ved sparet rejsetid er størst i disse kommuner. Samtidig er andelen af ældre beboere typisk også størst i disse kommuner.

Købmanden er lokal – med de lokale

Rapporten viser desuden, at de frie købmænd styrker lokalsamfundene på en række øvrige områder. For eksempel engagerer købmændene sig i lokalområdet gennem økonomiske donationer og frivilligt arbejde i lokale erhvervsklubber og foreninger.

Helt konkret donerede adspurgte købmænd sidste år i gennemsnit 38.377 kr. til det lokale foreningsliv i deres nærområde. Og i gennemsnit arbejder de frie købmænd omtrent ni timer frivilligt om måneden i deres lokalsamfund.

“Det er rigtig flot, at de frie, lokale købmænd viser så stort et lokalt engagement, når det kommer til både donationer og frivillighed. Det kan man ikke andet end at glæde sig over,” siger Tomas Pietrangeli.

Pressefoto