Mandagens byrådsmøde i Slagelse var præget af en del formelle ekspeditionssager og var uden den store dramatik. Og det er der jo i grunden intet i vejen med.

Både højre og venstre side af salen benyttede lejligheden til at lykønske Lis Tribler med hendes 25 års jubilæum som byrådsmedlem. At tjene borgerne efter bedste evne i en menneskealder, det fortjener i sandhed at blive bemærket.

Regnskabet
Det primære punkt på dagsordenen, der tiltrak sig byrådets opmærksomhed, var kommunens regnskab 2014, hvor borgmester Sten Knuth (V) glædede sig over de mange offensive tiltag, der var sat i værk, roste kommunens ansatte for det gode og solide arbejde, samtidig med at han gjorde opmærksom på, at det fortsat er nødvendigt med en stram styring af kommunens økonomi. John Dyrby Paulsen (S) betonene i sit indlæg, at socialdemokraterne er ”meget bekymret for likviditeten fremadrettet. Kassebeholdningen må ikke være tom.” Hvortil blandt andre Dansk Folkepartis nye gruppeformand Henrik Brodersen replicerede: ”Vi er økonomisk udfordret ja, men vi har godt hånd om det.”

Styr på SK Forsyning
Af særlig interesse for kommunens borgere var yderligere tre emner på dagsordenen: Situationen på skoleområdet, SK Forsynings tilstand og ombygningen af den gamle sygeplejeskole på Ingemannsvej.

SK Forsyning er efter flere års meget målrettet arbejde nu inde i en rigtig god gænge. Der er råd til at foretage de nødvendige investeringer, samtidig med at prisen for vand i 2015 fastholdes og taksterne for spildevand sættes ned. Det var hele byrådet naturligvis glade for, men Thomas Clausen fra Enhedslisten problematiserede dog det forhold, at prisnedsættelsen var størst for storforbrugerne. Hertil sagde blandt andre Bodil Knudsen (S), at denne forskel var lovbestemt, og det er ikke noget, som byrådet har beslutningskompetence på.

Politiseren mod mindre skoler?
På skoleområdet foreligger der nu en kvalitetsrapport, der beskriver forholdene på kommunens folkeskoler. Johnny Persson (V) gav udtryk for, at det var kedeligt, at der endnu ikke kan spores en generel fremgang på området: ”Vi må konstatere, at der ikke er sket de store ændringer. Men ting tager tid, og vi skal have tiltro til fagligheden, og give personalet den nødvendige tid.”

Bodil Knudsen (S) mente, at det var en god rapport, som man kunne arbejde med. Hun havde dog samtidig nogle generelle bemærkninger til skoleområdets udfordringer, sådan som hun så dem: Skolereformen er formodentlig underfinansieret pt., de store skoler er ramt af store klassekvotienter, og skolerne har svært ved at rekruttere kvalificeret personale. Enhedslisten kunne, som det eneste parti, ikke stemme for en godkendelse af skolerapporten, og Thomas Clausen reagerede skarpt på det, som han betegnede som politiserende adfærd vendt mod de mindre skoler.

Ombygning eller nybygning
Endelig blev det reviderede projekt vedrørende ombygningen af sygeplejeskolen godkendt. Her stemte Dansk Folkeparti og den nye løsgænger Michael Gram imod – alle med den begrundelse, at man ikke længere var tryg ved projektets økonomi. Grundlæggende var man nervøse for den vandskade, som var grunden til at projektet blev revideret, og samtidig undrede man sig over, at kvadratmeterprisen på dette projekts ungdomsboliger var den samme som på ungdomsboligerne i forbindelse med nybyggeriet af Sportscollege. Hvorfor renovere noget gammelt, som man ikke er sikker på, når man kan bygge nyt til samme pris? Bekymringen blev ikke delt af det resterende byråd, og projektets nye ramme på 105 mio. kroner blev således godkendt.

/joj