Slagelse sparer på strømmen, men TV’et er fortsat en strømsluger Historisk høje elregninger har fået beboerne i Slagelse til at spare på strømmen. I mange husholdninger kan der være mange flere penge at spare ved at udskifte det gamle TV, men de fleste ved det ikke. Elprisernes himmelflugt har sænket strømforbruget i Slagelse. I efterårsmånederne september til november er det samlede strømforbrug for private og erhverv i Slagelse dalet med cirka 10 procent svarende til 3279 megawatttimer sammenlignet med efteråret 2021, viser en rapport fra Energinets. Når det kommer til husstandene, er der dog mange, som ikke kender til de ældre TV-modellers negative påvirkning på elregningen.

Det erfarer Panasonic Center Gert & Radio i Skælskør, som oplyser, at ældre TV er en af boligens store strømslugere. – Vores kunder er meget opmærksomme på elforbruget for tiden, og de bliver typisk overraskede, når vi spørger ind til levetiden på deres nuværende TV. De ved ikke, at det har en reel effekt at skifte det ældre fjernsyn ud med en nyere model, siger Gert N. Nielsen, der er indehaver af Panasonic Center Gert & Radio i Skælskør. Frem til 2014 var Plasma-TV populære og solgte godt hos Panasonic Center, og ifølge Gert N. Nielsen befinder den gamle TV-model sig stadig i mange hjem i Slagelse, selvom nyere og mere energivenlige modeller som LED og OLED har overtaget markedet.

Nyt G-mærke er bedre end gammelt C-mærke

Ønsker man at sænke strømforbruget, kan man vælge at udskifte det ældre fjernsyn. Og selvom energimærket umiddelbart ser ud til at være dårligere på den nye model på grund af ændringerne i energimærkningen, der blev indført i 2021, er der meget at spare. Panasonic Center har sammenlignet tre 65 tommer-fjernsyn, som er tændt i fire timer om dagen. Beregningerne viser, at et ti år gammelt C-mærket Plasma-TV bruger 445 kilowatttimer om året, et nyt E-mærket LED-TV bruger 124 kilowatttimer, mens et nyt G-mærket OLED-TV bruger 150 kilowatttimer årligt. Omregner man det til kroner, koster det ved en strømpris på 5 kroner i gennemsnit 2225 kroner i strøm om året for det ældre Plasma-TV, mens årsprisen kun er 620 kroner for det nye LED-TV og 750 kroner for den nye OLED-model. – Med den nye energiskala i 2021 blev alle TV tildelt et dårligere energimærke, og det ved mange kunder ikke.

De kan derfor nemt tro, at et dårligt energimærke på et nyt TV er ensbetydende med, at det sluger mere strøm end et gammelt TV med et bedre energimærke, men faktisk er det typisk lige omvendt, siger Gert N. Nielsen.

Særligt aktuelt for seniorer

Undersøgelser peger på, at ældre ser mere traditionelt TV end unge, og det er også oplevelsen hos Panasonic Center Gert & Radio i Skælskør.

̶̶̶ At yngre generationer bruger flere penge på nye TV, er tydeligt i vores salg. Det betyder, at det er dem, der ser mest TV, som også har de ældste modeller stående i hjemmet – nemlig den ældre generation. Ældre mennesker har gerne TV’et kørende i mange timer dagligt, også når strømprisen er høj, siger Gert N. Nielsen. 

Pressefoto