Inden udgangen af 2025 skal en omlægningsplan for den lokale Grøn Trepartsaftale være på plads. Onsdag aften blev arbejdet skudt i gang, da der var inviteret til informationsmøde for alle lodsejere.

230 lodsejere var onsdag aften samlet på Musholm Feriecenter for at tage de første skridt i det, der skal munde ud i en lokal Grøn Trepartsaftale. I samarbejde med landbrugsorganisationen VKST og Seges Innovation, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen havde Slagelse Kommune inviteret til informationsmøde om, hvordan den Grønne Trepart skal rulles ud lokalt.

Hovedmålet med den Grønne Trepartsaftale er at bringe vores indre danske farvande i bedre økologisk tilstand ved er at reducere udledningen af kvælstof. Samtidig skal aftalen også reducere CO2-udledningen fra landbruget. Konkret skal kvælstofudledningen reduceres med 13.800 tons frem mod 2030 på landsplan. Det mål skal nås ved blandt andet at tage landbrugsjord ud af drift og omlægge det til blandt andet kvælstofområder, minivådområder og skov. I aftalen er der lagt vægt på, at arealomlægningen skal ske gennem frivillige aftaler. Hvis man ikke når i mål via de frivillige aftaler risikerer landmændene at blive pålagt såkaldt markregulering, hvilket kan reducere deres udbytte. Derfor var budskabet fra scenen, at det er en fælles opgave at nå i mål med den lokale Grønne Trepartsaftale, men også at det vil være til fordel for både natur og lodsejere, hvis man kan blive enige om frivillige aftaler.

– Hvis vi skal have det optimale ud af den grønne trepart, så skal vi have nogle store sammenhængende løsninger, hvor vi får skabt nogle naturområder, som både reducerer kvælstofudledningen, skaber mere natur og styrker biodiversiteten. Det vil give vores kommune et naturmæssigt løft. Jeg håber, at mødet viste, at det vil være en fordel for lodsejerne at gå med i frivillige aftaler nu, hvor de kan blive kompenseret. Alternativt risikerer de at blive ramt af markregulering, hvis vi efter den her proces ikke er i mål med at reducere kvælstofudledningen, siger formand for Klima- og Miljøudvalget Jørgen Grüner(F).

Den grønne trepart blev forhandlet på plads mellem regeringen og landbrugs- og naturorganisationerne sidste år. Lokalt er det kommunerne, der sidder for bordenden, når aftalen skal udmøntes i lokale planer om at tage landbrugsjord ud af drift. Den lokale plan skal være på plads og vedtaget af byrådet inden udgangen af 2025, og allerede til maj forventes det, at det første udkast til en lokal omlægningsplan ligger klar.

— Med informationsmødet har vi startet processen. Næste skridt bliver den lokale dialog, og jeg forventer, at vi kan se på de konkrete projekter og gå i gang med dialogen med de berørte lodsejere omkring sommerferien, siger Jørgen Grüner.

Pressefoto