Nyt forskningsprojekt på keramikcentret Guldagergaard i Skælskør skal aflure glasurens hemmeligheder, skriver Slagelse Kommune i en pressemeddelelse. Kommunen har netop givet penge til, at der kan ansættes en ph.d.-studerende i tre år. Det vil åbne nye døre for det kulturelle fyrtårn.

Forskningscenteret for keramik Guldagergaard i Skælskør vil snart komme helt i front på verdensplan inden for den særlige del af den keramiske proces, der handler om glasur.

”Ph.d.-projektet kommer til at give os en masse ny viden, som ikke findes andre steder i verden. Det betyder for eksempel, at internationale fonde får øjnene op for os, og at store universiteter i udlandet vælger at sende deres studerende til Guldagergaard. For os handler det om at blive så dygtige som muligt. Men det handler også om at sætte Skælskør på verdenskortet og få omsætning i byen fra udenlandske gæster. Jeg er umådelig stolt over dette samarbejde, og meget taknemmelig over for støtten fra Slagelse Kommune”, siger Guldagergaards direktør Mette Blum Marcher.

Ph.d.-projektet er et samarbejde mellem Guldagergaard og Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (også kaldet Designskolen). Guldagergaards andel af finansieringen udgør 167.000 kr. om året i tre år. Et beløb som kommunens udvalg for kultur-, fritids- og turisme netop har bevilget.

”Guldagergaard har haft stor gavn af den forskning, der blev udført tilbage i 2006-09, da den første ph.d.-afhandling blev skrevet. Det var med til at gøre stedet kendt ude i verden. Nu foretager vi en ny investering i Guldagergaard, som er et af kommunens store kulturelle fyrtårne”, siger medlem af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget Lis Tribler (A).

Guldagergaard har de senere år oplevet en stigende interesse, også blandt lokale beboere, for at se på og købe keramik af høj kvalitet. Ved den årlige keramikfestival i juli, havde nogle af kunstnerne således en højere omsætning end ved tilsvarende arrangementer i København. Ph.d.-projektet forventes at skubbe yderligere til den positive udvikling.

”Vi er stolte af at være en lille lokal aktør, som kan være med til at lave banebrydende forskning til gavn for hele den keramiske verden. Og vi er overbevist om, at kultur kan være en vej til vækst”, siger Mette Blum Marcher.

Læs mere om Guldagergaard og projektet her.

Guldagergaard2