Af Dan Kiving
CSU i Slagelse har i over en menneskealder haft sine adresser på henholdsvis Norgesvej, Sverigesvej og Skovvejen i Slagelse. CSU står for Center for Specialundervisning og har på de tre adresser haft følgende
afdelinger: Kommunikationsafdelingen, Høreafdelingen, Synsafdelingen, Læseafdelingen, Psykiatriafdelingen, STU – Ungdomsuddannelsen og Hjernes Hus. CSU Slagelse har blandt sine mange tilbud til de vestsjællandske kommuner rådgivning og kompenserende undervisning for borgere med en funktionsnedsættelse.
CSU Slagelse på Sverigesvej 15 har i de mange år også været centrum og hjemsted for en række foreninger, hvor medlemmerne har mødtes, sunget, hygget, festet, netværket og ikke mindst knyttet nære venskaber gennem foreningsarbejdet. De fleste af foreningerne har som medlemmer personer, som har fået en erhvervet hjerneskade eller som er pårørende til en skadesramt.
Betydningen af at have – eller måske skal vi nu hellere sige have haft – basen på Sverigesvej, kan ikke overvurderes. Der er uendeligt mange gode minder forbundet med foreningslivet på CSU gennem alle årene, og samarbejdet med personalet og ledelsen her har altid været helt specielt og utroligt positivt.
Men for tre år siden viste det sig, at tilknytningen til stedet og personalet på Sverigesvej ikke skulle vare ved. Der blev dengang konstateret PCB i nogle fuger og mure. Foreningerne fik besked på, at det ville blive nødvendigt, at alle på et tidspunkt skulle forlade bygningerne, når CSU havde fundet et nyt sted at være med alle sine aktiviteter.
Dette sted blev fundet på Rosenkildevej 88, idet CSU Slagelse fik mulighed for at overtage en del af den nu nedlagte Nørrevangsskole. Det lød jo godt for institutionen, at den nu ville få mere tidssvarende lokaler og få alt samlet på én adresse.
Men, tænkte vi i foreningerne, hvad så med os? CSU Slagelse havde i alle årene stillet fine lokaler til vores rådighed, så hvor skulle vi kunne få så gode lokaler, når bygningerne skulle forlades? Vi ventede i spænding.
Alle foreningerne modtog fra centerleder Troels Jensen i slutningen af
2015 en indbydelse til en rundvisning i CSUs nye, flotte og super funktionelle lokaler. Og her – tirsdag den 12. januar – kom vi alle sammen ud for at se det, som Troels Jensen og afdelingleder Helle Brun fortalte os også kunne blive de lokaler, som vi ville kunne låne og bruge. Hvis vi altså var interesserede. OM VI VAR! Til vores store glæde viste det sig, at vi ikke blot vil få bedre faciliteter, men også fremover kan bevare den tætte tilknytning til CSU Slagelse.
Præsentationen, rundvisningen og de gode drøftelser om ønsker fra foreningernes side og en utrolig imødekommenhed fra Troels´ og Helles side for at sørge for, at vi bliver integreret i huset på samme måde som “i gamle dage” på Sverigesvej, fyldte os med taknemlighed.
Ændringer i hverdagen og rutinerne er ikke lette at kapere for de borgere med en hjerneskade, som vi i foreningerne arbejder helhjertet og frivilligt for, så flytningen vil uden tvivl blive en udfordring for medlemmerne. Blot det at finde hen til og finde rundt i de nye omgivelser, vil blive noget, som vi skal vende os til.
Men når vi kan se frem til, at vi “gamle” og de “nye” foreninger, som kommer til at have aktiviteter på Rosenkildevej, kan fortsætte det gode samarbejde, som vi i alle de mange år har haft med Troels og co., så ved vi, at det hele nok skal gå.
Der er så meget, der er muligt og virker meget lettere end forventet, når man mødes af imødekommenhed og af store smil. “Det skal nok blive godt!”, siger Troels, og det tror vi på, når han siger det. Og fra at have bekymret os, glæder vi os til hurtigt at finde os tilrette i de flotte omgivelser med medlemmerne og vore gamle venner fra CSU Slagelse.