Nu har du en enestående chance for at se rav-elgen på Museum Vestsjælland, skriver museet i en pressemeddelelse. Rav-figuren, der blev fundet i vandet ud for Korsør lige før jul, er et helt enestående stykke Danmarkshistorie. Den 27. januar kl. 16-19 kan man nu få lejlighed til at se ravelgen helt tæt på. Det foregår på Slagelse Museum. Senere udstilles den også på Holbæk Museum.
Ved arrangementet kan man møde den heldige finder Torben Toft Heidelbach, som fortæller om, hvordan han fandt ravfiguren i vandet og først troede, det var en bideskinne til babyer!
Heldigvis fik han set nærmere på sit fund og tog kontakt til museumsinspektør Peter Vang Petersen på Nationalmuseet, der straks tog til Korsør og hentede genstanden. Efter at have set rav-elgen udtaler Peter Vang Petersen: ”Vi har aldrig set sådan en figur før i Danmark. Vi tror faktisk, det er det ældste kunstværk fra Norden, som vi kender til”, siger han. Han vurderer, at figuren er omkring 13.000 år gammel. Det kan man se ud fra ornamentikken på siden af den.
Umiddelbart mener museumsinspektøren, at der er tale om en elg. Det har været debatteret i pressen, om det mon ikke snarere skulle være en hest, men arkæologerne kender til lignende figurer fra Tyskland, som ligner denne meget – og meget tydeligt er afbildninger af elge. For 13.000 år siden var elgen ret ny i Danmark. Den kom med de første skove, der netop begyndte at brede sig på det tidspunkt.
Museum Vestsjælland og Nationalmuseet har aftalt, at ravelgen fra 14. februar bliver udstillet på Holbæk Museum i særudstillingen Død mands gods. Her kan den ses indtil den 15. maj 2016.
Direktør for Museum Vestsjælland, Eskil Vagn Olsen er meget tilfreds med aftalen:
”Museum Vestsjælland har mange gode samarbejdsrelationer med Nationalmuseet, og det glæder mig meget, at vi som Midt- og Vestsjællands regionale museum får mulighed for at vise dette spændende fund frem lokalt både ved særarrangementet på Slagelse Museum og i en længere udstillingsperiode i Holbæk. Derved får borgerne i vores område bedre adgang til et unikt og flot eksempel på deres fælles forhistorie”.