Pleje af borgere med demenssygdom har i mange år været et fokusområde på plejecentrene i Slagelse Kommune. I løbet af 2018 skifter SOSU-personale og sygeplejersker på plejecentrene i Slagelse Kommune 4-5 dage af den almindelige arbejdsdag ud med kursusdage. Her får medarbejderne mere viden om demens og styrket deres faglige kompetencer for at kunne yde den bedst mulige pleje af borgere med demens.
Slagelse Kommune søgte i efteråret 2017 Sundhedsstyrelsen om projektmidler og modtog 1,7 mio. kr., som gør at 321 social-og sundhedshjælpere, social-og sundhedsassistenter samt sygeplejersker fra kommunens plejecentre kommer på kursus i foråret og efteråret 2018.
Mere tryghed og øget livskvalitet
– Kompetenceløftet giver god mulighed for at klæde medarbejderne endnu bedre på og ruste dem til arbejdet med den voksende gruppe af borgere med demenssygdom. Uddannelse i de faglige udfordringer, der særligt gør sig gældende for arbejdet med borgere med en demenssygdom, kan forhåbentlig også være med til at give medarbejderne en større tryghed i dagligdagen, når de har et bedre fundament at arbejde ud fra, siger formand for Seniorudvalget Ann Sibbern (O).
På kurserne får medarbejderne generel viden om demenspleje, mens viden om at forebygge udadreagerende adfærd fylder størstedelen af kurset. Udadreagerende adfærd kan være både verbal og fysisk – f.eks. i form af råb, trusler eller urolig, grænseoverskridende og voldelig adfærd. Også rastløshed og motorisk uro betragtes som udadreagerende adfærd.
– Udadreagerende adfærd ses ofte hos mennesker med demenssygdom, men med den rette viden kan plejepersonalet være med til at forebygge den adfærd, og derfor er kompetenceløftet rigtig vigtigt. Samtidig er det også målet at øge livskvaliteten hos borgere med demens i takt med, at medarbejderne får ny viden og nye redskaber til, hvordan situationer med udadreagerende adfærd bedst håndteres, siger næstformand for Seniorudvalget Unnie Oldenburg (A).
Give den bedst mulige værdige pleje og omsorg
– Kurserne er en nødvendighed for, at medarbejderne kan få mere viden om demens og styrke de faglige kompetencer, så vi kan give den bedst mulige værdige pleje og omsorg for borgere, der er ramt af demens. Samtidig så gør lederinvolveringen, at vi sammen får lavet en forventningsafstemning om, hvordan vi sikrer implementering af den nye viden og erfaringerne, så vi bruger det i vores hverdag, siger Ingelise Holm, leder af plejecenter Solbakken
De første kurser har allerede være afholdt, og en af dem, som har været afsted til de tre første kursusgange, er Helene Jørgensen, der er centersygeplejerske på Plejecenter Skovvang.
Flere handlingsværktøjer til dagligdagen
– Det giver rigtig meget for ens arbejdsdag, at vi gennem kurserne får teori på det, vi oplever i praksis. Det gør, at man som medarbejder bedre forstår sammenhængen, og hvorfor borgerne måske reagerer, som de gør. Det er fantastisk, at hele organisationen bliver klædt på, så vi får et fælles fagsprog at tale ud fra. Jeg er selv uddannet inden for demens, og kurserne har været en god blanding af ny viden og redskaber. Samtidig har der også været en del velkendt viden, som altid er godt at få genopfrisket. Jeg synes, kurserne har givet nogle gode værktøjer, og vi har allerede brugt materialet fra undervisningen i vores arbejdsdag, siger Helene Jørgensen.
Udover medarbejdere fra plejecentrene i Slagelse Kommune så deltager per-sonale fra specialområdet geriatri på Slagelse-Næstved sygehuse også i kur-serne for at styrke samarbejdet mellem kommunen og sygehusene omkring borgere/patienter med demens.