Opbakningen er ikke til at tage fejl af, når 40 lokale virksomheder byder unge fra 7 af kommunens folkeskolers 8. årgang velkommen. Det sker når 351 unge efter to dages intro på erhvervsuddannelserne i Slagelse tager direkte i tre dages praktik hos en lokal virksomhed.
For tredje gang står UU Slagelse i spidsen for den lokale udgave af det landsdækkende projekt.
Siden første års 39 deltagere er vi vokset eksplosivt. Allerede andet år var vi stolte af at præsentere hele 339 unge for projektet, og nu sprænger vi alle rammer igen når hele 351 unge tager på deres første rejse ud i erhvervsuddannelsesverdenen og i arbejdslivet!
Projekt Unge i praksis er et 3-årigt udviklingsprojekt under KL og en vifte brancheorganisationer. Projektet, som er støttet af Nordea Fonden, gennemføres på tværs af landet af de lokale UU centre i Allerød, Roskilde, Fredericia, Skanderborg, Odder og Slagelse Kommuner.
I løbet af projektets to dages intro og tre dages minipraktik, skal eleverne arbejde med et særligt tilrettelagt materialesæt. Materialet understøtter eleverne i at sortere og beskrive deres rejse ud fra de oplevelser og indtryk, som de får i løbet af projektet og som – udover at danne grundlaget for et oplæg for klassekammerater, lærere, projektledelse, uddannelsesvejledere og evt. praktikværter – også skal være med til at kickstarte elevernes refleksioner og danne grundlaget for deres videre valgproces.
På sidelinjen følger de to foregående års Unge i praksis deltagere med.
Blandt de unge, som kan tænke tilbage på deltagelsen i projektet, er Matilde Andersen fra 9B på Vemmelev Skole. Hun deltog i projektets 2. år og havde egentlig sat sig op efter at skulle opleve livet som pædagogisk assistent. I stedet blev hun sendt ud på Kokke- og tjenerskolen i Slagelse. En oplevelse hun ikke forventede sig meget af, men som hun til gengæld blev helt utroligt glad for. Matilde fortæller: ”Det var virkelig bare en spændende oplevelse, som jeg meget gerne vil have igen, men det ved jeg nu ikke om kommer til at ske”. Hun fortsætter ”Jeg lærte bare en hel masse ting om mig selv. At jeg kunne meget mere end jeg havde troet… Jeg fik en hel masse selvtillid af at være der og jeg fik den der anerkendelse af at man godt kan finde ud af det”.
Som et godt råd til de unge, som står overfor at skulle ud i projektet, siger Matilde: ”Man skal bare kaste sig ud i det og være glad for at få chancen for at komme afsted”.
Også skolens ledelse har en klar mening om, hvad Unge i praksis kan. Viceskoleleder Peder Helveg Pedersen sætter følgende ord på: ”Unge i praksis er et virkeligt godt tilbud, som Vemmelev Skole med glæde deltager i. Vi har gennem mange år haft fokus på inddragelse af erhvervsliv og ungdomsuddannelser, og Unge i praksis er en unik mulighed for at inddrage en hel årgang i et veltilrettelagt forløb. Det er vigtigt, at eleverne får så mange facetter som muligt med, når de skal vælge en retning for deres liv. Eleverne på Vemmelev Skole har tidligere deltaget i forløbet, og tilbagemeldingerne var afgjort positive. Selvom man ikke nødvendigvis har tænkt sig at vælge fx en af de grønne uddannelser, kan man sagtens få noget ud af en uge som anlægsgartner. Det er med til at udvikle refleksioner. Praksiserfaringer gør, at det bliver nemmere at sætte ord på, hvad man ønsker sig, men bestemt også på, hvad man IKKE ønsker sig”.
Også virksomhederne er blevet glade for projektet.
Hos Slagelse Transportcenter oplever man, at Unge i praksis kan noget helt særligt. Virksomheden er en ud af mange lokale virksomheder som igen og igen melder sig på banen med praktikpladser, og en invitation indenfor i deres erhverv og i deres virksomhed.
Grunden til deltagelsen er helt klar: ”Som chauffør er man sikret et arbejde og man har et job som er ligeså vigtigt som lægens, betjentens eller advokatens, men vi oplever ikke at nok unge kikker vores vej og ser hvad vores branche kan tilbyde, når de skal vælge deres uddannelsesvej. Når vi spørger de unge til deres drømme og uddannelsesønsker, er der mange, som ikke synes, at det er ”godt nok” at tage en erhvervsuddannelse. Vi synes, at det er synd, at de unge ikke ser deres muligheder i et bredere perspektiv. Derfor vil vi gerne invitere dem ind så tidligt i deres valgproces som muligt og vise dem, hvad vores branche kan tilbyde de unge”.
På ZBC og hos UU Slagelse har det længe summet af liv.
På alle ZBCs hovedområder har ledelser og medarbejdere arbejdet hårdt for at tilrettelægge et skræddersyet intro-program som både præsenterer de kommende deltagere for erhvervsuddannelserne, men som også klæder dem så godt på som overhovedet muligt, inden de tager hul på deres tredages minipraktik.
På UU Slagelse har arbejdet været målrettet og fokuseret på at skabe selve rammen for projektet, at samle løse ender, tilrettelægge alt lige fra booking af busser til nogle elevers møder, til indkøb af sikkerhedssko og arbejdshandsker, afholde orienteringsmøder med skoler, forældre og lærere – og alt det andet, som opstår hen ad vejen.
Nu glæder vi os som gale til igen, at se projektet folde sig ud. At opleve 351 unge boltre sig nysgerrigt i det store eventyr, som projektet er. Og til bagefter at suge til os af både de unges-, men også af ZBCs, virksomhedernes og skolernes oplevelser.
Er man blevet nysgerrig på projektet, kan man læse mere her: https://ungeipraksis.dk/
Er man virksomhed og interesseret i at høre mere om det lokale arbejde eller ønsker man at høre mere om rollen som praktikvært, er man velkommen til at kontakte UU Slagelse.