Opkvalificering af medarbejdere i rengøringsfaget sætter positive aftryk på kvaliteten. Men mange andre gevinster følger også med, når éns kompetencer løftes – så som øget jobsikkerhed, højere status og nye udviklingsmuligheder.

Senere i år kan Adem Korkmaz og Ismail Gövercin kalde sig rengøringsteknikere. Så står de nemlig med det uddannelsesbevis i hånden, som dokumenterer deres viden og færdigheder inden for rengøringsfaget. Et stort øjeblik for de to rengøringsassistenter, der er ansat i Rengøring & Kantiner, som står for kantinedrift og rengøring i Slagelse Kommunes bygninger.

– Jeg troede ikke nok på mig selv, da jeg fik tilbuddet. Jeg har 4-5 års erfaring med rengøring, så jeg havde ikke tænkt på uddannelse som en mulighed. Men jeg kunne godt se det positive i at blive faglært. Jeg har ikke fortrudt, selv om det var lidt hårdt at komme i gang med de mange nye fag, siger Adem Korkmaz.

Både for Adem Korkmaz og Ismail Gövercin har det været positivt at møde uddannelsesverdenen. Selv om de begge var både skeptiske og lidt tvivlende på projektet i starten.

– Det er min første uddannelse i Danmark. Jeg var tilbageholdende på grund af usikkerhed og de sproglige udfordringer. Men jeg har fået troen på, at det kan jeg godt gennemføre. Og så er der god hjælp og støtte fra undervisere og fra de andre på holdet. Så det går fint, forklarer Ismail Gövercin.

Uddannelse sikrer fremtiden

For afdelingen Rengøring & Kantiner er det resultatet af en indsats, de gennem et stykke tid har gjort for at motivere medarbejderne til at opkvalificere sig.

– Ud af vores i alt ca. 130 medarbejdere er 10 allerede blevet faglærte rengøringsteknikere ved hjælp af voksenlærlingeordningen. Og yderligere syv er i gang med deres uddannelse. Vi håber, at flere vil følge den vej. Vi har gjort rigtig meget for at informere og motivere vores medarbejdere til uddannelser, så de kan få styrket og udvidet deres kompetencer. Både for deres egen udvikling og sikkerhed på arbejdsmarkedet. Men også fordi kvaliteten i den service, vi leverer, øges synligt, fortæller serviceleder Rikke Dam.

På rengøringsområdet stilles der stadig større krav til både viden og kunnen. Nye maskiner og rengøringsmetoder kommer til, og udviklingen inden for rengøringsmidler, hygiejne og på miljøområdet går stærkt. Med en uddannelse som f.eks. rengøringstekniker er medarbejderne rustet til at matche de krav, som moderne rengøringsvirksomhed stiller.

– De fleste af vores medarbejdere er dygtige ufaglærte. Vores mål er at kunne tilbyde dem at blive dygtige faglærte, der selvstændigt kan håndtere de mange forskellige krav og udforinger, som rengøringsfaget rummer. Vi vil gerne være med til at højne den status, som vores medarbejdere har i organisationen. Her er uddannelse en væsentlig faktor, siger Rikke Dam.

Uddannelse er ikke noget nyt i afdelingen. Medarbejderne har løbende været på relevante kurser, og det vil de fortsat komme. Også når de har svendebrevet i hånden.

– Vi ser kompetenceudvikling som en gevinst både for vores virksomhed og for vores medarbejdere. Medarbejderne får et bredere jobindhold, flere kvalifikationer og nye udviklingsmuligheder. Vi som virksomhed får kvalificerede medarbejdere, som vi kan bygge vores fremtidige udvikling på, lyder det fra Rikke Dam.

Pressefoto