Allerede mens børn er helt små, er det vigtigt med gode og sunde madvaner. Det gælder ikke mindst i dagplejen. Derfor har 15 dagplejere fra Slagelse Kommune været på kurset ”Gør sund mad til barnemad”, som en del af et pilotprojekt i samarbejde med Madkulturen, hvor de har fået inspiration til at servere sundere og mere varieret mad for børnene.

– Det er så nemt at sætte fire halve rugbrødsmadder på bordet, hvor den ene er med leverpostej. Det ved vi, børnene godt kan lide. Selvfølgelig laver vi også andet mad til børnene, men jeg glæder mig rigtig meget til at få ny inspiration til spændende og sund mad. Sådan sagde en af de 15 dagplejere fra Slagelse Kommune, som deltog i tre kursusdage med Madkulturen og fik inspiration til at servere sundere og mere varieret mad for børnene.

Inspiration og ny viden til både dagplejen og forældre

– Dagplejen lægger vigtige grundsten for børnenes sundhed og madkultur. Men det kan være en udfordring at omsætte anbefalinger og vejledninger om sund kost til små børn i praksis. Derfor har det været stor interesse for at komme på kurset og få både ny viden og ikke mindst inspiration til spændende retter i børnehøjde. Vi har derfor også inviteret Madkulturen med til Slagelse Dagplejes kommende forældremøde i oktober, hvor de kommer og holder et oplæg, så også forældre kan få ny viden og inspiration til spændende og sund mad derhjemme, siger afdelingsleder af Slagelse Dagpleje Pia Tramborg.

Med støtte fra Novo Nordisk Fonden har Madkulturen i samarbejde med Slagelse og Egedal Kommune, FOA og Rådet for sund mad gennemført pilotprojektet målrettet dagplejen, som har haft til formål at inspirere dagplejere i de to kommuner til at tilbyde børnene sund og varieret mad gennem et målrettet undervisningsforløb.

Introduktion til nye madvaner i barnets første leveår er vigtig

– Den mad, som børn bliver introduceret for i deres første leveår, påvirker deres smagspræferencer resten af livet. Blandt andet ved vi, at børn er mest tilbøjelige til at acceptere nye smage og konsistenser, hvis de har oplevet smags- og konsistensvariationen frem mod, at de har rundet to år. Derfor håber vi, at projektet kan bidrage til, at endnu flere dagplejere tør kaste sig ud i nye farver og smage – både af hensyn til børnenes sundhed i dag, men også i relation til madens rolle for børns maddannelse og udvikling af sunde mad- og måltidsvaner på sigt”, forklarer Madkulturens direktør Judith Kyst, om projektets langsigtede vision.

Evalueringer fra projektet viser, at 90% af dagplejerne mener, at projektet har rustet dem til at servere mere sund og varieret mad for børnene, og at 79 % af dagplejerne nu vurderer deres egen mad som sund sammenlignet med 51 %, før projektet startede.

Projektets samlede indhold er afslutningsvis blevet opsamlet i et inspirationshæfte, som netop er blevet lanceret og kan hentes gratis på Madkulturens hjemmeside. Materialet indeholder viden, inspiration og opskrifter målrettet dagplejen og børn i 0-2-års alderen.

Pressefoto