Der er mange familievirksomheder i Slagelse Kommune, og når de skal gå videre til næste generation, bliver de ramt af en skat, som kan dræne virksomheden for penge. Det er en skat, som Danmark står meget alene med, viser en ny analyse fra Dansk Industri.
Stribevis af lokale virksomheder i Slagelse risikerer at blive ramt af skattehammeren. Det er de virksomheder, der går i arv fra mor eller far til søn eller datter. For når en virksomhed skal føres videre i familien, kan man ikke bare lade pengene blive i virksomheden, men skal betale 15 pct. i skat – den såkaldte generationsskifteskat. Den kan ramme de over 680 familievirksomheder og ejerledede virksomheder i Slagelse, har Dansk Industri (DI) opgjort.
– Det er en grotesk situation. Der er meget, der kan være bøvlet, når en virksomhed skal gå videre til næste generation, både for ejerne og virksomheden i øvrigt. At virksomheden samtidig skal betale en høj skat, deres udenlandske konkurrenter ikke skal, kan bringe virksomhedens eksistens i fare, siger Morten Høyer, kommunikationsdirektør i DI.
En ny analyse fra DI viser nemlig, at de fleste europæiske lande de senere år helt har fjernet skatten på generationsskifte eller har lempet vilkårene betragteligt, så Danmark står relativt alene med at beskatte virksomheder, der går i arv.
– Vi har en skat på generationsskifte, som vores nabolande ikke har, og det gør ondt på virksomhedernes evne til konkurrere. Når næste generation fortsætter familievirksomheden, bliver der simpelthen taget penge fra virksomheden. De penge kunne være blevet brugt til investeringer i fx grøn omstilling eller udvidelse af virksomheden, hvilket ville gavne konkurrencekraft, arbejdspladser og støtte til lokalområdet, siger Morten Høyer.
Kan ende i skattekaos
Nogle af virksomhederne vil oven i købet opleve, at de ikke selv kan beregne deres skat, da der ikke er faste regler for, hvordan man afgør, hvad en virksomhed er værd. Der findes godt nok et regelsæt, men siden 2015 har Skattestyrelsen ikke behøvet at følge reglerne, men kan selv skønne virksomhedens værdi.
– Ejerne havner i et skattekaos, fordi de ikke ved, hvor mange penge de skal sætte af til generationsskiftet og risikerer at skulle dræne hele egenkapitalen for at betale skatten. Det er en helt uholdbar situation som skal løses, og som vi positivt ved at regeringen er opmærksom på, siger DI-direktøren.
– Vi vil meget gerne have sænket skatten, men det er lige så vigtigt, at vi får faste regler igen, så man kan beregne sin skat på forhånd. Familievirksomhederne er enormt vigtige for lokalsamfundet, og derfor skal de have vilkår, så lokalområdet ikke risikerer salg eller fraflytning ved generationsskifte, siger Morten Høyer.
Regeringen har indskrevet en bedring af vilkårene for generationsskifte i regeringsgrundlaget, men der er endnu ikke sket noget. DI har spurgt omkring 8.000 virksomheder i hele landet til deres ejerforhold for at beregne andelen af familievirksomheder. I Slagelse har det betydning for 683 familievirksomheder alene i DI’s brancher. Regner man også fx butikker og landbrug med, vil tallet være langt større.