Teglstenene bliver normalt skrottet, når et tegltags trækonstruktion trænger til at blive skiftet. Men når taget på kommunens hus på Langøre 3 bliver renoveret, så bliver de gamle teglsten genbrugt. Sammenlagt forventes det at spare næsten 3 ton CO2.
Normalt vil et tegltag med mange år på bagen, blive skrottet og udskiftet med et nyt eternittag. Men når renoveringen af taget på Slagelse Kommunes bygning på adressen Langøre 3 er færdig, så har huset fået det gamle tag på igen. I stedet for at skifte det gamle tag ud med et nyt eternittag, har Slagelse Kommune nemlig besluttet at genbruge det gamle tegltag. Ved at genbruge de gamle teglsten sparer man næsten 3 ton CO2 sammenlignet med et traditionelt eternittag. Det svarer i runde tal til, hvad en benzinbil udleder på en tur fra Danmark til Cape Town.
– Hvis vi gjorde, som vi plejede, så ville de gamle teglsten blive kasseret og brugt som vejfyld. På kort sigt er det også dyrere at genbruge teglstenene end at skifte til et nyt eternittag. Men på den lange bane forventer vi, det bliver billigere, fordi de genbrugte teglsten kan holde 50 år endnu, mens et nyt eternittag har en levetid på ca. 30 år, siger ejendomschef Johan Otte.
Udvikler erhvervslivet
Huset bliver lejet af hundeførerforeningen, som bruger det som klubhus. Taget er mere end 50 år gammelt, og over årene har trækonstruktionen under teglstenene forrykket sig, så det er blevet utæt. Derfor er man nødt til at reparere trækonstruktionen. Normalt ville håndværkerne kaste de gamle tegl ned i en container. Men i og med teglstenene skal genbruges, så stiller det også nye krav til håndværkerne – blandt andet at de skal tage de gamle teglsten ned uden at ødelægge dem. Derfor er det også en mulighed for, at de lokale virksomheder kan få erfaring med at arbejde mere bæredygtigt.
– I dette tilfælde er Slagelse Kommune gået foran. Vores erhvervsliv skal også lære at arbejde mere bæredygtigt. Her er vi som kommune med til at udvikle vores erhvervsliv, så de får mulighed for at få nogle erfaringer med at arbejde med bæredygtighed. Hertil kommer, at den arkitektoniske værdi af huset bevares, siger Johan Otte.
Arbejdet med at skifte taget er startet og forventes at være færdig inden jul.