Dit Slagelse tilbragte en del af sommerferien på skønne Agersø. Vi besøgte både kirken og kroen, og fik også anledning til at se Agersø Havbrug. Vi blev sejlet derud af fiskemesteren Karsten Carlsen, som glædeligt delte ud af sin viden. 

Havbruget ligger mellem Agersø og Sjælland i Agersøsund. Karsten fortalte, at fiskene lige nu var cirka 2,5 kilo store, og at der i hvert bur er cirka 8-9000 fisk. Det giver en samlet vægt i buret på cirka 20 tons regnbueørreder. Ved sæsonens afslutning forventes der at være cirka 33 tons i hvert bur, og da der er 10 bure, giver det i alt en produktion på 330 tons inklusive rogn.

Karsten fortalte videre om den store udvikling, der er sket i havbrugsteknologien, siden han var med fra starten. I starten skulle der 3-4 mennesker til at fodre fiskene. De sejlede fodersække ud til havbruget og fodrede med en skovl. Nu er servicebådens lastrum fyldt med foder, og Karsten kan alene fodre alle fiskene to gange om dagen med med en vandpumpe, som så sender fiskefoder ud til fiskene gennem en slange.

Karsten er meget tilfreds med lokaliteten, som sikrer masser af godt vand til fiskene uden for store bølger. Enkelte gange er produktionen dog blevet generet af, at vandtemperaturen er nået helt op til 24 grader. I en sådan situation er man nødt til at dæmpe eller helt stoppe fodringen af fiskene, da de ellers kan risikere at blive syge.

Beliggenheden er god, for det første fordi der løber en masse frisk vand igennem Agersøsund, og for det andet fordi Agersø giver læ mod de fremherskende vindretninger. 

Tilbage i 1980erne blev der planlagt en produktion på op til 500 tons fisk og det var fremsynet for sin tid, da det på det tidspunkt var normalt at etablere havbrug med en kapacitet på mellem 50 og 100 tons. I dag er der næppe nogen nye havbrug, der vil blive etableret på under 2-3000 tons.

Det oprindelige Agersø Havbrug måtte lukke, og produktionen lå brak i nogle år, dog blev tilladelsen til fodring og udledning af kvælstof og fosfor opretholdt. På et tidspunkt i 1990’erne blev anlægget opkøbt af AquaPri koncernen, som lige siden har drevet havbruget dygtigt og lønsomt.

AquaPri er et af de hæderkronede danske akvakulturfirmaer med rødder i Limfjords Østerskompagniet og med stor viden om ål og åleeksport. AquaPri producerer nu ørreder af alle størrelser, både med og uden rogn, og har også været pionerer med produktion af sandart i et såkaldt RAS-anlæg (Recirculating Aquaculture System).