Skælskør Museumsforening gør historien levende når vi, lørdag d. 24. august, befolker de røde huse på havnen i Skælskør og fortæller om håndværk og handel i Skælskørs fortid.

Vejerboden – et af de små røde huse – har netop været centrum for handlen på havnen. Skibe fra nær og fjern lastede og lodsede varer på havnen – alt skulle vejes så der kunne betales den rigtige skat.

På havnen denne lørdag kan du møde historiske håndværkere som middelalderbrodøsen og renæssanceskrædderen. Der støder muligvis også en stenaldermand til og så kommer byens vægtere også forbi.

Vægterne har denne sommer fået nye, lette sommerskjorter der i varmt vejr kan bæres i stedet for de tunge, uldne uniformsfrakker der har været vægternes vartegn i byens billede i mange år. Ideen opstod sidste sommer i forbindelse med Middelalderdage og -marked, hvor vægterne så hvordan middelalderens mennesker havde hørskjorter under deres uldkofter. Det blev derfor Bianca Wolter fra Syværk der påtog sig opgaven at designe og sy nye sommerskjorter til vægterne. Hun har taget udgangspunkt i en gammel natskjorte fra starten af 1900-tallet med et snit der har en gammel historie. Undervejs har der været mange beslutninger omkring stofvalg, syteknikker og detaljer og vægterne har med stor interesse fulgt arbejdet og taget ejerskab af skjorterne. I sidste øjeblik blev det også besluttet at føje nye hørkasketter og bælter til sommeruniformen.

Skælskørs nutids vægterkorps går tilbage til 1999 og består af en lille gruppe sangglade mænd, der også er engageret byens kor. De sorte vægterfrakker blev købt i den forbindelse, og er egentlig uniformer fra 1. Verdenskrig. Det historiske vægterkorps eksisterede fra 1683 og blev ophævet i 1863. Vægternes opgaver lød på at holde øje med brand, forebygge indbrud og holde fuldebøtter væk fra gaderne samt holde ild i tranlamperne – byernes gadebelysning. Det var altså et nattearbejde at være vægter – lidt som nutidens gule Natteravne. De var bevæbnede med morgenstjerner og lamper og sang et vers ved hvert timeslag natten igennem. Senere blev vægterne afløst at et politikorps.

Skælskør Museum holder lørdag åbent kl. 10-13 og de historiske gæster kan mødes ved de røde huse på Kulturkajen mellem kl. 10 og 15. Vægterne kommer forbi omkring kl. 11. Har man lyst til mere historisk vingesus den lørdag, så kan eftermiddagsturen gå til Stigsnæs Kystbatteri, hvor der affyres kanoner kl. 15.

Vægterne i nye sommerskjorter foran Skælskør Museum 2024. Foto: Bianca Wolter