Et nyt skoleår er startet, og på fem skoler i Slagelse Kommune er en anderledes skoleuge for flere klasser også begyndt. På Dalmose Skole, Kirkeskovsskolen, Broskolen, Stillinge Skole og Vemmelev Skole har de taget et spændende skridt mod en ny skoledagsstruktur med fire dage med undervisning og elevens egen dag. Udviklingsprojektet udvikles og ledes i et tværgående samarbejde mellem Slagelse Kommune og Professionshøjskolen Absalon i Roskilde.

For kort tid siden fremlagde regeringen Aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram, der skal give mere frihed og fordybelse for skolens elever og ansatte i de kommende skoleår. Nogle af de tanker, der ligger bag aftalen, er fem skoler i Slagelse Kommune allerede gået i gang med at arbejde med. Det sker gennem projekt MUST – Motivation, Uddannelse, Skoleglæde og Trivsel, hvor målet bl.a. er at fremme en skolekultur, som øger elevers trivsel, kompetencer, deltagelsesmuligheder og lyst til uddannelse.

Flere børn skal trives fagligt og socialt

– Gennem projektet sætter vi fokus på elevernes medbestemmelse, så eleverne i endnu højere grad oplever, at de bliver set, hørt og støttet i at følge

deres indre motivation. Vi håber gennem projektet, at flere elever vil tage aktiv del i deres læring, få lyst til at lære mere og tage en ungdomsuddannelse. Samtidig er det målet, at flere børn skal trives fagligt og socialt i folkeskolen. Det er store og ambitiøse mål, vi har sat os, og det er derfor heller ikke en opgave, vi skal lykkes med alene som folkeskole. Derfor er et tæt forældresamarbejde også en afgørende del af projektet, siger skoleleder på Dalmose Skole Tina Ellekjær.

Fokus på elevens egne læringsmål

Helt konkret går projektet ud på, at eleverne har fire planlagte skoledage og én fleksibel dag om ugen, hvor der lægges vægt på elevens egne læringsmål. Her kan eleven arbejde målrettet med sin egen læring ud fra sin egen læringsstrategi. Eleverne kan enten arbejde på skolen, komme i praktik i en virksomhed eller arbejde hjemme. Skolerne har i løbet af sidste skoleår kørt en række pilotprojekter med udgangspunkt i MUST.

– Sidste skoleår har vi arbejdet med at skabe den nye skoledagsstruktur i større og mindre grad på vores skoler, og det har givet os en masse erfaring. Samtidig har vi brugt året på at indsamle input fra både medarbejdere, skolebestyrelser og forældre. Med de erfaringer og input går vi nu i gang i endnu større skala på vores fem skoler. Vi håber, at vores erfaringer og resultater kan være med til ikke kun at gøre en forskel på vores egne skoler, men også i resten af kommunen og måske rundt om i landet på sigt, siger skoleleder på Kirkeskovsskolen Anette Petersen.

Som en del af projektet er også et tæt samarbejde med over 100 lokale virksomheder og forskere fra læreruddannelsen på Professionshøjskolen Absalon i Roskilde, som hjælper os med at evaluere effekterne af den nye skoleuge.

Ambitiøst projekt

– Det er et meget ambitiøst projekt, som de fem skoler har sat i gang. Grundstenene i projektet giver rigtig god mening, og erfaringerne fra pilotprojekterne, som vi også har fulgt tæt, tegner allerede rigtig godt. Jeg glæder mig meget til at følge projektet på de fem skoler, hvor jeg bl.a. er spændt på at følge elevtrivslen, siger Anders Vestergaard Thomsen Lektor – Ph.d fra Professionshøjskolen Absalon i Roskilde.

Projektet skal forankres i skolernes kultur henover en 6-årig periode, og der er søgt fondsstøtte til projektet.

Pressefoto