Svømmere, sejlere og dykkere bringer i disse uger en særlig depeche gennem de danske fjorde for at vise det store engagement der er for at redde vores havmiljø. Stafetten er i Skælskør Fjord mandag den 16. september, hvor der bl.a. vil være debat med Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Depechen, der skal fragtens gennem fjordene og hele vejen til Christiansborg, er designet af Alberte Bremland Sørensen, designelev fra Krabbesholm Højskole, og håndpustet i glas af Thea Andersen. Med sine farver og strukturer symboliserer den hhv. næringsstoffer, algevækst, iltsvind og det klare håb for fremtiden.
Grumset vand, fedtemøg og døde fisk. Det er næppe gået manges næse forbi, at de indre farvande i Danmark har det skidt. Tilstanden er så kritisk, at det i flere fjorde er svært at opstøve levende fisk.

Fjordenes tilstand har skabt ærgrelse og modløshed hos lystfiskere, sejlere, svømmere og andre, som bor tæt på vandet landet over.

Derfor har Danmarks Naturfredningsforening taget initiativ til den landsdækkende stafet 30 fjorde 30 dage, hvor en særlig stafet skal bringes på tværs af landets fjorde.

Stafettens sidste stop er Christiansborg, hvor den overleveres til miljøministeren med budskabet om, at der over hele landet er et stort engagement for at redde vores fjorde. Nu skal grønne aftaler og løfter gøres til virkelighed.

Fjord-debat ombord med naturpræsident, byrådsmedlem og erhvervsfolk
Kom med ombord, når depechen sendes ud i Skælskør Fjord. På båden vil der være oplæg om fjorden og debat om havmiljøet og den grønne trepart med bl.a. Jørgen Grüner (SF) fra Slagelse byråd og Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Kom i god tid – skibet sejler kl. 14.00.

Program: 30 fjorde 30 dage, 16. september, Kajgade, Skælskør
13.30: Stafetten ankommer. Vi hylder Skælskør Fjord og gør klar til sejlturen.
14.00: Båden Skælskør V sejler ud
14.15: Oplæg og debat med gæster ombord:
• Velkomst v. Troels Stensballe, bestyrelsesmedlem DN Slagelse
• Fjordens betydning for området v. Pia Kimer Jacobsen, formand Skælskør Erhvervsforening
• Hvilket fokus er der på Skælskør Fjord og Noret, trusler og muligheder v. Jørgen Grüner, udvalgsformand i Slagelse Kommune
• Forventninger til den grønne trepartsaftales betydning for de danske fjorde v. Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredningsforening
• Landbrugets rolle i udmøntning af den grønne trepartsaftale v. Erik Blegmand, erhvervspolitisk konsulent i VKST og Jens Henrik Madsen, bestyrelsesmedlem i Landboforeningen VKST
• Herefter spørgsmål og debat samt tid til at nyde fjorden og naturlandskabet
16.00: Båden kommer i havn – tak for i dag!

Sådan har Skælskør Fjord det
Skælskør Fjord ligger lige syd for Storebælt. Der er i de senere år ikke rapporteret om iltsvind i Skælskør Fjord, men fjorden hænger sammen med Agersø Sund, som er i ringe økologisk tilstand og stærkt negativt påvirket af udledning af spildevand fra industri – herunder giftigt oliespildevand fra miljøvirksomheden IWS (tidligere RGS Nordic).

Der skal leveres på grøn trepart
Før sommerferien landede den grønne trepartsaftale, der blandt andet indeholder planer for at få livet tilbage under overfladen. Men ét er at indgå en aftale, noget andet er at realisere den. Danmarks Naturfredningsforening ser det derfor nu som sin mission at sikre, at de mange grønne aftaler bliver omsat til konkret handling, og det er en kæmpe opgave, fortæller Maria Reumert Gjerding, præsident i foreningen:

– Med den grønne trepart fik vi før sommerferien sat retningen for, hvordan vi skal få livet tilbage i vores fjorde gennem massiv udtagning af landbrugsjorder. Men der er tale om en kæmpe opgave, som kræver et stort engagement fra regeringen, myndighederne, kommunerne, lodsejerne og civilsamfundets side. Derfor samler vi nu danskerne langs fjordene for at vise miljøministeren og resten af Christiansborg, at både det grønne og blå civilsamfund er optaget af vores havmiljø og er klar til at handle, siger Maria Reumert Gjerding og fortsætter:

– Der er ingen tvivl om, at det bliver et langt sejt træk, og vi får selvfølgelig ikke reddet fjordene og havmiljøet med et trylleslag. Derfor håber vi også, at den fysiske depeche med tiden vil blive givet videre til fremtidige miljøministre som en vigtig påmindelse om, at vi skal blive ved med at kæmpe for fjordene og for vores havmiljø.

30 fjorde 30 dage
• Stafetten startede d. 21. august i Hjarbæk Fjord i Vestjylland og slutter 19. september i Præstø Fjord på Sydsjælland. Den 20. september overrækkes stafetten til miljøminister Magnus Heunicke på Christiansborg efter en allersidste tur i Københavns kanal. Se hele ruten på www.30fjorde30dage.dk
• Depechen er en glasskulptur designet af Alberte Bremland Sørensen, der i foråret var design-elev på Krabbesholm Højskole i Skive. Depechen er håndpustet i glas af glaspuster Thea Andersen og symboliserer med sine farver livet, men også de ødelæggende processer i fjorden. Depechen bliver iklædt et flydende og beskyttende hylster under transporten gennem fjordene.

Hvordan opstår iltsvind?
Iltsvind opstår, når der tilføres for meget kvælstof til et vandmiljø. Langt størstedelen af det kvælstof, der skaber iltsvind i de danske fjorde, kommer fra landbruget.
Kvælstof bringes ud på markerne som enten gylle eller kunstgødning for at få afgrøderne til at vokse. Det meste optages af planterne, men en stor del af kvælstoffet bliver til overs og løber i stedet ud i naturen. Det er det, man også kalder udvaskning.
Når kvælstoffet ender i den nærliggende å, transporteres det videre ud i de større vandmiljøer, hvor det skaber iltsvind til skade for fisk og undervandsplanter.

Pressefoto