Udlært kok fra ZBC, Sebastian Holberg, står over for sit livs udfordring, når han deltager i kokkeverdensmesterskabet Bocuse d’Or i Lyon, Frankrig på mandag den 27. januar.
Konkurrencen er en af de mest prestigefyldte i kokkeverdenen, der samler verdens allerbedste kokke og stiller enormt høje krav til både teknik og kreativitet.
Men turen mod toppen var ikke noget, der bare blev foræret til kokketalentet, der trods sin unge alder af blot 25 år står overfor verdenseliten inden for gastronomiverdenen.
Den lange rejse
Kristian Arlet, faglærer på Kokke- og Tjenerskolen, ZBC i Slagelse, har fulgt Sebastian Holberg fra en 15-årig, ung og aspirerende kokkeelev til i dag, hvor han står overfor verdensmesterskabet.
– Jeg mødte Sebastian allerede, da han var 15 år, og han startede på Kokke- og Tjenerskolen i Slagelse. Allerede dengang havde han en enorm iver for at være den allerbedste.
Den dengang 15-årige Sebastian Holberg drømte stort og havde fra starten af skyhøje ambitioner for sit håndværk, fortæller Kristian Arlet.
– Han stod tit og kiggede ind ad vinduerne til konkurrencekøkkenerne. Når jeg så lige talte med ham, så sagde han ”Jeg skal være verdens bedste”. Jeg svarede ham: ”Så må vi bare lave en plan for det”, fortæller Kristian Arlet.
Kristian Arlet ser Sebastian Holbergs rejse som en påmindelse om, at hårdt arbejde og dedikation kan skabe store resultater.
– Jeg tror, at Sebastians succes vil inspirere flere unge talenter til at forfølge drømmen om at nå til Bocuse d’Or. ZBC har allerede flere lovende kokke, der kan følge i hans fodspor, og jeg tror, at det her kan få flere til at starte på uddannelsen, siger Kristian Arlet.
Sebastian Holberg er uddannet fra ZBC og blev undervist af blandt andet Kristian Arlet, der trænede ham til sine første konkurrencer.
– Sebastian har en utrolig arbejdsmoral og stræben efter at være den bedste. Han er et eksempel på, hvad talent og hårdt arbejde kan føre til, lyder det fra Kristian Arlet.
Sebastian Holberg har gennem opnået status som to gange Danmarksmester og vundet guld i Bocuse d’Or Europe (Det europæiske kokkemesterskab).
Inspiration for andre
Kristian Arlet udtrykker stor stolthed over Sebastian Holbergs præstationer og ser med optimisme på hans chancer i konkurrencen:
– Jeg forventer, at Sebastian klarer sig godt og håber, at han kan vinde. En sejr vil være en enorm succes for både ham og dansk gastronomi.
Spørger man Kristian Arlet, tjener Sebastian Holbergs succes som inspiration for unge kokke i hele Danmark.
For Bocuse d’Or er ikke kun en personlig udfordring for Sebastian Holberg, men også en mulighed for at sætte dansk gastronomi på verdenskortet.
Hans deltagelse og eventuelle sejr vil cementere Danmarks position som en af de førende nationer inden for kokkekunst.

